Zadovoljite bebine emocionalne potrebe od prvog dana

Zadovoljite bebine emocionalne potrebe od prvog dana

Foto: Shutterstock

IAKO nam se prvo vrijeme s novorođenčetom čini da ono ne zna niti osjeća puno, dijete od prvog dana ima emocionalne potrebe. Zadovoljavanje emocionalnih potreba vašeg dojenčeta može mu pružiti zdrav "start" u emocionalni život.

Budite osjetljivi na bebine potrebe


Pravovremeno zadovoljavanje potreba vaše bebe (npr. hranjenje na zahtjev, a ne "po satu") i provođenje samostalnog vremena s njom, pomaže bebi u izgrađivanju osjećaja sigurnosti te razvoja zdrave povezanosti između dojenčeta i roditelja. Ovo je neizrecivo važno tijekom cijelog dojenaštva, ali osobito u prvih šest mjeseci bebina života. Upravo ta povezanost djetetu pruža osnovu za kasnije uspostavljanje autonomije i individualnosti.

Obratite pažnju na temperament svog dojenčeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi znakovi emocionalnosti kod beba jednim se svojim dijelom baziraju na bebinom temperamentu, odnosno na individualnim razlikama s kojima se djeca rađaju. Na primjer neka dojenčad je aktivnija; neke bebe je lakše umiriti nego druge. Temperament doprinosi i tome da se neke bebe lakše daju "nosati", dok su druge na to puno osjetljivije. Imajte na umu temperament svog dojenčeta i izbjegnite situacije u kojima bi se ono moglo uznemiriti.

Koristite lice


Važan korak u zdravom emocionalnom razvoju djeteta je sposobnost dojenčeta da licem "razgovara" s osobom koja se za njega brine. Na primjer, kad vaša beba počne gugutati, nasmijte joj se i pričajte s njom, na što će ona vrlo vjerojatno reagirati osmijehom i nastavkom gugutanja.

Prepoznajte kad je dojenčetu "dosta"

Naučite prepoznavati kada je vašem dojenčetu previše stimulacije i kad joj je potreban prekid aktivnosti. Čest signal je okretanje glave od izvora podražaja (npr. majke koja se s bebom igra). Malo se odmaknite od bebe te pričekajte da vas ponovno pogleda, što je njen signal kojim pokazuje da je ponovno spremna na igru.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara