Zaštitite svoje dijete od svakodnevnih opasnosti

Foto: Shutterstock

KADA je sigurnost vašeg djeteta u pitanju, treba misliti na sve. Ponekad nije dovoljno samo staviti zaštitu na utičnice i zaštitnu ogradu na stepenice. Donosimo vam popis čestih uzroka smrti kod djece mlađe od godinu dana i način na koji ih možete zaštititi.

Gušenje. Veliki broj malene djece umre od posljedica gušenja. Zapamtite pravilo za sigurno spavanje: dijete treba spavati samo, bez deke, zaštitnih ograda i jastuka, na leđima i u svom krevetiću. 
 
Prometne nesreće. Još uvijek postoji veliki broj roditelja koji ne znaju kako pravilno postaviti autosjedalicu u auto. Važno je da se baza sjedalice ne pomiče više od 2.5 cm. Ako niste sigurni kako pravilno postaviti sjedalicu, obratite se stručnim savjetnicima za pomoć ili posjetite organizirane besplatne kontrole autosjedalica.  
 
Utapanje. I 2 cm vode mogu za maleno dijete biti opasna kao i bazen dubine 2 m. Nikada ne ostavljajte dijete samo u kupaonici, kadi ili u blizini vode. Stvorite naviku da odmah nakon upotrebe ispraznite kante i bazene s vodom. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Opekotine. Često se opekotine od vruće tekućine ili pare zaboravljaju kao moguća opasnost. Pijte kavu ili čaj u putnoj šalici s poklopcem i nikada ne držite dijete na rukama dok kuhate. 
 
Trovanje. Sredstva za čišćenje i lijekove držite na povišenom, daleko od dječjeg dosega. Uvijek slijedite upute pedijatra kada je doziranje lijeka u pitanju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara