Zašto je hrana iz organskog uzgoja bolja za vaše dijete?

Foto: Shutterstock

IAKO je jednim znanstvenim istraživanjem utvrđena "ista nutritivna vrijednost" organski uzgojenih namirnica u usporedbi s istima iz konvencionalnog uzgoja, bolja kvaliteta organski uzgojenih namirnica neupitna je. To će vam potvrditi svaka osoba i svaka obitelj koja se pretežito hrani namirnicama organskog podrijetla. Gdje se onda skriva ta kvaliteta?

Što uopće podrazumijeva organski uzgoj? Razlikuje se od konvencionalnog jer ne podnosi sintetska gnojiva i pesticide, genetičko modificiranje te zračenje namirnica. I mnogo strože se kontrolira. I to je u pogledu održivosti zdravlja, osobito znatno osjetljivijeg dječjeg organizma te u pogledu održivosti našeg okoliša, najočitija i najveća razlika. Ide, naravno, u prilog organskom uzgoju.

Navodna za zdravlje sigurna razina pesticida u hrani, a zatim u našem organizmu, ista je razini, primjerice, lijekova koji liječe i izazivaju nuspojave. To zapravo znači da ta razina ipak utječe na organizam i povezana je, do sada, s poremećajima u ponašanju, hormonskim, neurološkim i imunološkim poremećajima.

U knjizi Protiv raka – nov način života, dr. David Servan-Schreiber navodi istraživanje iz 1986. godine. Claude Aubert pokazao je da žene koje tijekom trudnoće konzumiraju konvencionalno mlijeko imaju tri puta više organoklornih pesticida u vlastitome mlijeku nego one kojima je prehrana u trudnoći bila 90 posto organska.

"Što je organski uzgoj bliži prirodnom, to je razlika u nutritivnoj vrijednosti namirnica veća"

Nutritivna vrijednost namirnica organskog i konvencionalnog uzgoja može biti slična, što je utvrđeno navedenim istraživanjem, no može se i znatno razlikovati. Naime, organski uzgoj vrlo je širok pojam. Budući da svojom definicijom isključuje tretiranje sintetskim sredstvima, ono dopušta sve što nije zabranjeno. Dakle, dopušta uzgoj u kontroliranim uvjetima kao što je uzgoj u plastenicima, staklenicima, u halama, pod umjetnim svjetlom, u vodi i sl. Dopušta uzgoj na neodrživim monokulturnim površinama te upotrebu sistemskih pesticida, doduše onih prirodnih. Dopušta branje nezrelih namirnica, skladištenje i prijevoz na velike udaljenosti.

Što je organski uzgoj bliži onom prirodnom, to je razlika u nutritivnoj vrijednosti namirnica veća. Kada bismo istraživanje ponovili te uzorkovali namirnice uzgojene u tlu bogatom mikroorganizmima, pod suncem, svježe ubrane, zrele, nutritivna vrijednost u usporedbi s istima iz konvencionalnog uzgoja bila bi značajno veća.

Da zaključimo:

Želite li najbolje za svoje dijete. birajte namirnice iz organskog uzgoja: one ne sadrže sintetske pesticide, nusprodukte uzgoja u umjetnom gnojivu, nisu GMO, niti su zračene kako bi im se produžila trajnost.

Želite li nutritivno te okusom i mirisom bogate namirnice, birajte samonikle, prirodno ili organski uzgojene namirnice lokalnih proizvođača, svježe i zrele, uzgojene polikulturno, u malčiranom tlu, pod suncem. Najbolje je, naravno, uzgojiti ih u vlastitom organskom vrtu.

Ne dajte da vas zbune generaliziranim i izmanipuliranim "znanstvenim dokazima". Uvijek postoji i druga strana priče. Znat ćete kada sami napravite eksperiment te iskusite razliku.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara