Žgaravica u trudnoći: Zašto nastaje i kako je možete ublažiti?
Foto: Shutterstock
BROJNE trudnice u nekom dijelu trudnoće pate od žgaravice. Radi se o vrlo neugodnom osjećaju za koji nema univerzalnog lijeka. Uzrok je kiselina u probavnom sustavu, što možete pokušati smiriti tek promjenom prehrambenih navika.
Kako prepoznati žgaravicu?
Za žgaravicu je karakteristično peckanje u trbuhu koje se probavnim sustavom diže prema gore. Često ga prate vraćanje hrane, neugodan okus u ustima, bol trbuha te nadutost nakon obroka. Žgaravica se često pojavljuje upravo u trudnoći zbog biše razloga. Naime, hormoni usporavaju probavu i obroci se stoga duže razgrađuju. Opuštaju se mišići, među kojima i onaj između jednjaka i želuca pa se kiselina počinje vraćati prema gore. Još jedan od uzroka je i povećana maternica koja pritišće organe.
Što možete učiniti?
Jedite više manjih obroka. Pazite da su zdravi i lako probavljivi (bogati vlaknima).
Nemojte jeste dva-tri sata prije spavanja.
Pokušajte identificirati koje vam namirnice smetaju pa ih izbjegavajte.
Prestanite pušiti i piti alkohol. Budući da ste trudni, učinite to i ako nemate žgaravicu.
Jedite u uspravnom položaju te polako i dugo žvačite hranu.
Pijte mnogo tekućine, ali rasporedite je u manje doze tijekom cijelog dana.
Žvačite gume za žvakanje jer one potiču lučenje sline koja pomaže neutraliziranju želučane kiseline. Pritom izbjegavajte žvakaće sa šećerom ili s okusom peperminta.
Smanjite ili izbacite iz prehrane sljedeće namirnice: kavu, gazirana pića, slatka jela i pića kao što su med, sirupi i sl.; juhe i sokove od rajčice, citrusno voće, masnu i pečenu hranu te jako začinjenu hranu, čokoladu, peperminte i masno mlijeko.
Nakon obroka pojedite malo papaje, badema ili jogurta.
Kod žgaravice, ali i jutarnjih mučnina, mnogim trudnicama pomaže đumbir. Možete ga koristiti u čaju, ali i kao začin u jelima.
Koliko je moguće, izbjegavajte stresne situacije, više se odmarajte i opuštajte!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati