Značajan porast pretile djece u Hrvatskoj: "Doma ne treba imati ništa slatko"

Ilustracija:

U POSLJEDNJIH 15 godina zabilježen je značajan porast pretile djece. Pokazalo je to nedavno istraživanje rađeno za područje Splitsko-dalmatinske županije.

"Istraživanja su rađena na osnovu cjelovitog redovitog istraživanja, a sva djeca kada krenu u osnovnu školu, napravi se sistematski pregled", rekla je splitska nutricionistica Olja Martinić.

Dodala je kako nema razlike među regijama te da i ostale županije RH imaju isti problem, a razlike nema ni između djece koja žive u gradu i one koja su na selu. Jedan od značajnijih uzroka povećanja pretilosti kod djece je smanjena tjelesna aktivnost, ali ipak nije najbitniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doma uopće ne treba imati ništa od slatkih jela i pića

"Najveći krivac je pretjerano uzimanje slatkih jela i pića. Njihova dostupnost je dovela do tako dramatičnog rasta tjelesne mase", rekla je Martinić i poručila:

"Svim roditeljima poručujemo da u stanovima nemaju uopće ništa od slatkih jela i pića i da što kasnije djecu susretnu s tim okusom tako da oni zapravo što kasnije budu u prilici odabirati nešto što može dovesti do povećanja mase."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara