Vapaj očajnog udovca: "Nažalost, ne prežive svi postporođajnu depresiju"

Vapaj očajnog udovca: "Nažalost, ne prežive svi postporođajnu depresiju"

Foto: 123rf

DANAS ili se svaka promjena raspoloženja friških mama pripisuje postporođajnoj depresiji ili se prava postporođajna depresija pokušava zanemariti jer eto, to su samo hormoni i umor.

Proći će. Preživjet ćete. No što kada jednostavno ne ide? Kada su osjećaji toliko snažni i toliko crni da jednostavno dođete do ruba.

Postporođajna depresija nije baš jako rijetka pojava među rodiljama međutim kako ona ima
razne oblike i stanja većina žena prođe je bez traženja stručne pomoći, s nešto malo podrške od strane svojih voljenih. Međutim, mnogi brkaju pojam depresije te standardnog umora i hormonalnih promjena nakon poroda što je zapravo i jedan od glavnih razloga zašto mnoge žene pate u čekanju da se njihova emocionalna situacija smiri. Većini se ona i smiri, no stručnjaci kažu - ako ste i tri mjeseca nakon poroda i dalje u vrtlogu depresivnih misli, ako ne nalazite volju za uživanjem u svojoj bebi i svojoj novonastaloj ulozi - morate potražiti stručnu pomoć. Doduše, depresija se zna javiti i nakon tog vremena. Neke mame normalno prebrode porod i prve mjesece s bebom da bi tek potom počele osjećati znakove depresije, gubitka volje, silnu tugu, krivnju, ljutnju. I baš zato što se mahom smatra da je postporođajna depresija vezana uz prve dane s bebom, nakon poroda, mnoge žene nisu u stanju prepoznati što im se točno događa, ili se boje priznati da se bore sa svojim osjećajima sada kada bi sve to već trebalo biti iza njih. No, tada trpi i majka i dijete, jer nastaje situacija u kojoj majka jednostavno nije sposobna pružiti svom djetetu kvalitetno emocionalno i mentalno okruženje.Zato postporođajna depresija jednostavno nije i ne smije biti bauk i dok mnoge žene čekaju da se vrtlog emocija smiri nisu ni svjesne da postoje velike šanse da se situacija jednostavno još pogorša. Ponekad i nepovratno. Zato donosimo jednu vrlo tužnu priču obitelji koja je ostala bez majke jer je njena borba s depresijom jednostavno bila prevelika. Priču koja je toliko tužna, ali koja mora biti ispričana kao lekcija svim ženama da shvate pravu prijetnju ovog stanja, da shvate da nisu same i da se depresija može i mora liječiti uz stručnu pomoć. Bez srama i bez straha od osude. Te s puno podrške voljenih osoba.

Priču je nedavno otkrio otac koji je zbog teškog depresivnog stanja svoje supruge ostao udovac s malenom kćerkicom koja nikada neće imati priliku upoznati svoju majku. Nakon mjeseci samotne borbe s vlastitim osjećajima majka je iza sebe ostavila pismo napisano na nekoliko stranica u kojima se ispričava za sve što nije bila kadra učiniti te je umorna od života jedno jutro jednostavno odvela svoju kćerkicu u vrtić i odvezla se u smrt.

Pismo je poslala e-mailom svom suprugu kada je već bilo prekasno da reagira.

"Već se nekoliko mjeseci od poroda budim proklinjući svoj vlastiti život i činjenicu da sam još uvijek tu gdje jesam. Život je jednostavno postao prenaporan za mene uz sve te osjećaje koji me preplavljuju. Ljutnja, tuga, bezvoljnost, nesigurnost, krivnja... ja se s tim jednostavno više ne mogu boriti. Ne mogu ni podnijeti to da mi se sve to događa u vašem društvu, što ste vi često okidač mojih groznih stanja. Često mi je tako teško probuditi se i dići iz kreveta, grozim se činjenice da me zagrliš i poželiš mi dobar dan ili mi obećaš da će sve biti u redu na dane kada znam da ništa nije u redu. Teško mi je raditi sve ono što sam nekada voljela raditi. Teško mi je živjeti ovako umorna od života kada znam da se tako ne bi trebala osjećati. Oprosti što nisam pronašla snage."

Dio je to pisma koje je Allison Goldstein ostavila svom suprugu u trenutku kada je već odlučila okončati svoj život, a unatoč teškoj sudbini koja je snašla njenu obitelj suprug je smogao hrabrosti iznijeti je u javnost samo da pomogne drugima otvoriti oči. Jer porođajna depresija još uvijek je prilično stigmatizirana - i od strane okoline, ali nažalost i od strane onih koji je proživljavaju.

NBC12 - WWBT - Richmond, VA News On Your Side


Znajte da pomoć postoji, ali ako niste kadri tražiti je teško da će depresija proći sama od sebe.

I zato ako sumnjate da netko vama blizak proživljava ovakve teške samotne trenutke ne okrećite glavu, jer takva osoba treba vašu pomoć. U bilo kojem obliku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara