Bebina kakica kaže puno o njenim budućim sposobnostima

Bebina kakica kaže puno o njenim budućim sposobnostima

Foto: Instagram

ČUDNOG li modernog svijeta kad se pamet vidi u bebinoj peleni.

Baš to tvrde stručnjaci sa Sveučilišta White Chapel u Sjevernoj Karolini koji su uspjeli povezati mikrobe iz kakice s budućim razvojnim stupnjem i inteligencijom naših najmanjih.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biological Psychiatry, u kojem se tvrdi da su ljudska tijela sastavljena od različitih mikrobioma koji se sastoje od mikroorganizama, a koji mogu imati ogroman utjecaj na razvoj bebe. Uspjeli su dokazati vezu između sastava crijeva bebe i njihovih budućih kognitivnih sposobnosti, tako što uzimali uzorke njihove stolice te godinu nakon toga mjerili njihov kognitivni razvoj. Djeca s većom raznolikošću mikroba pokazala su slabije kognitivne vještine.

"Ovo je prvi put da je netko pokušao dokazati povezanost između mikrobnih zajednica i kognitivnog razvoja kod ljudi. Jednostavno smo pokušali shvatiti utječu li bakterije na razvoj mozga djece ili ne. Drugi čimbenici u razvoju mozga mogu uključivati ​​različite prehrambene hranjive tvari, a iako su rezultati u preliminarnoj fazi, oni sugeriraju da rana intervencija može biti ključ optimizacije kognitivnog razvoja kod dojenčadi", objasnila je jedna od autorica istraživanja, profesorica Rebecca Knickmeyer.

 

#babyread #smartbaby#alessakind77

Objavu dijeli alessakind (@alessakind77)


Istraživanje je svakako otvorilo vrata za daljnja razmatranja o tome utječe li mikrobiološka flora dječjih crijeva na druge aspekte razvoja djeteta, uključujući njihove buduće socijalne vještine, anksioznost, možda čak i autizam.

"Ovi rezultati upućuju na to da veza između crijevnih mikroba i razvoja, ponašanja i inteligencije stvarno postoji, no ovo je tek početak nove ere istraživanja jer je znanstvena zajednica tek nedavno krenula bolje istraživati ljudsku mikrobiologiju u odnosu na ponašanje i razvoj", zaključili su.

 

Samo da znate da je sve ovo tek u povojima pa ne morate odmah zavirivati u njihovu pelenu. Prostim okom nećete vidjeti ništa osim tipičnog sadržaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara