Bivša policajka otkrila je koliko brzo stranac može zadobiti povjerenje djeteta

Bivša policajka otkrila je koliko brzo stranac može zadobiti povjerenje djeteta
Foto: 123RF

MAJKA troje djece i bivša policajka Kate Power objavila je knjigu o sigurnosti djece. Riječ je o informativnom vodiču za roditelje u kojem objašnjava kako naučiti djecu opasnostima i kako prepoznati sumnjivo ponašanje stranaca na javnom mjestu.

Njeno promišljanje u knjizi se podudara s podatkom iz nedavno provedenog istraživanja prema kojem će dijete sa strancem otići samo 30 sekundi nakon što ga je susrelo.

“Reći djetetu da ne razgovara sa strancima nije dovoljno. Postoji toliko mnogo provedenih eksperimenata koji su pokazali da djeca odlaze nakon 30 sekundi iako su ih učili da ne razgovaraju s nepoznatim osobama”, izjavila je Power.

Njezin savjet roditeljima je da djeci već u najranijoj dobi govore o opasnosti od nepoznatih osoba.

“Djeca najbolje uče kroz zabavu, tako da treba dodati dozu humora, boja i rima. Tako će lakše usvojiti poruku”, napomenula je.

Djeca mlađa od 12 godina spadaju u visokorizičnu kategoriju jer “njihova dob utječe na sposobnost reagiranja na nepoznatu situaciju”.

“S djecom je važno ponavljati. Razgovarajte kroz igru o opasnostima barem jednom do dva puta mjesečno”, savjetovala je.

Otkrila je i da stranci s lošim namjerama koji prilaze djeci najčešće govore da su prijatelji njihovih roditelja ili da su ih upravo roditelji poslali.

“Tada djeca tu osobu vide kao nekog dobrog i više se ne osjećaju kao da su u društvu neznanca. Manipulativne osobe djecu će jednostavno prevariti. Mogu tražiti pomoć ili im dati neki poticaj u obliku slatkiša ili igračke”, rekla je Power. 

Ova bivša policajka roditelje je upozorila da razgovor s djecom o strancima učine interaktivnim i prilagode ga dobi djeteta te da neprestano ponavljaju informacije koje žele prenijeti djeci i dopuste djetetu da im postavlja pitanja jer će tako lakše razgovarati o problemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara