Blogerica izazvala bijes osudivši zaposlene majke: Trebate li ostati kod kuće?

Blogerica izazvala bijes osudivši zaposlene majke: Trebate li ostati kod kuće?
Foto: 123RF

KONZERVATIVNA majka, kućanica, supruga i blogerica uzburkala je mnoge na internetu. I to na pomalo neobičan način. 

Naime, Lori Alexander, blogerica koja stoji iza bloga The Transformed Wife, objavila je fotografiju pod imenom "Trebaju li majke imati karijeru?'" kojom je ustvari željela objasniti (i obraniti svoj stav) da bi svaka majka trebala zaboraviti na takvu pomisao. Kako ona smatra, njihov prioritet trebao bi biti odgajanje djece i ispunjavanje uloge dobre supruge.

Tako je istaknula da su zaposlene majke uvijek umorne, dok kućanice (navodno) odmaraju dok djeca spavaju. Sudeći prema njezinoj objavi, zaposlene žene magično zaboravljaju kuhati pa se njihove večere (opet navodno) svode samo na fast food ili u najboljem slučaju gotova jela podgrijala u mikrovalnoj, dok se majke koje su kod kuće svojoj djeci trude kuhati konkretne, hranjive i ukusne obroke.

Nadalje, Alexander je uvjerena kako majke koje rade imaju vremena samo za čitanje priča prije spavanja, dok će ove druge pronaći vremena i za igru, učenje o Isusu i brojne druge, prema njenom mišljenju, bitne stavke odgoja. Osim toga, dok kućanice vikendima uživaju na izletima, zaposlene majke to vrijeme izgleda provode isključivo čisteći kuću i obavljajući tjednu kupnju.

Na posljednjem mjestu ovog diskutabilnog popisa našlo se i pitanje intimnosti s partnerom. Sada već slutite, žene koje su odabrale raditi na stvaranju  karijere su optužene da su uvijek preumorne za tako nešto, dok one druge redovno uživaju u intimnosti.

Svojom objavom uzburkala je situaciju među roditeljima, a mnoge zaposlene (pa čak i one nezaposlene) majke su se osjetile prozvanima, ali i posramljenima. Očekivano, njihove reakcije su poprilično burne.

Nije teško shvatiti zašto je izazvala bijes s mnogih strana.

"Majčinstvo nije natječaj. Majke u obje skupine se susreću s izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju. Također, dobrodošli u 2018. godinu gdje i muškarci imaju više uloga. Oni su očevi, ali i sudjeluju u kućanskim poslovima te (ne znam jeste li spremni na ovo) pomažu u brizi oko djece", napisao je jedan od korisnika Facebooka.

Javila se i majka koja je posljednjih 16 godina kod kuće s djecom, ali i jednako toliko radi od kuće te je zaključila kako je ovaj popis "jedna od najglupljih stvari koje je vidjela u svom životu".

Bilo je i onih koji su primijetili nelogičnosti u ovoj objavi.

"Boravak kod kuće s trogodišnjim djetetom je učinio da se osjećam neuspješnije u ulozi majke nego svakodnevni odlasci na posao. Osim toga, ako se majke odmaraju dok djeca spavaju, kada stignu čistiti i pripremati obroke pa da mogu vikendima biti na plaži?", zapitala se jedna iziritirana majka.

"Iako sam sretno udana kućanica sa sretnom djecom, i dalje pripadam lijevoj strani tablice. Dajte i meni drogu na kojoj ste vi jer biti majka je itekako iscrpljujuće. Ovo je jednostavno nerealistično", napisala je korisnica Twittera Sam As Herself.

Na sve ove (i mnoge druge) reagirala je i sama kreatorica posta.

"Nisam željela posramiti zaposlene majke, ali želim da razmisle o svojim životnim putevima" izjavila je Lori za Glamour te se pozvala na Bibliju, istaknuvši kako "Bog zapovijeda starijim ženama da budu čuvari kuće".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara