Buntovna i tvrdoglava djeca su uspješnija, otkriva istraživanje

Buntovna i tvrdoglava djeca su uspješnija, otkriva istraživanje
Foto: Pexels

TVRDOGLAVA i buntovna djeca često mogu biti prava noćna mora. Osim što su nerijetko neposlušna i svojeglava, u nama izazivaju osjećaj da smo loši roditelji.

Ako ste se pronašli u prethodnim rečenicama, ne očajavajte. Istina je da su tvrdoglava djeca teža za odgajanje od poslušne i mirne djece, ali postoji dobar razlog zašto biste se trebali manje živcirati oko buntovništva vašeg mališana.

Naime, jedno novo istraživanje koje je proveo ResearchGate, a o kojem piše BrightSide.me, otkrilo je da djeca koja manje slušaju imaju dobre šanse za uspjeh u odrasloj dobi. Pomislili bismo da su konformizam, lijepo ponašanje i dobre ocjene u školi ključne za napredak u životu, ali izgleda da smo se prevarili.

Istraživanje je dokazalo ovu činjenicu

Naime, studija je pratila razvoj 3.000 djece od 1968. pa do danas. Prije gotovo pet desetljeća istraživači su zabilježili podatke o njima, uključujući njihov koeficijent inteligencije, socioekonomski status, ocjene u školi, ali i informacije vezane za njihove stavove i ponašanje.

Istraživači su zatim provjerili društveni položaj i imovinsko stanje sudionika eksperimenta, oni su mogli donijeti određene zaključke i pronaći glavni razlog njihovog (ne)uspjeha u životu. Vjerovali ili ne, ispostavilo se da su se buntovnici i malo agresivnija djeca bolje snašla u modernom svijetu od uzornih učenika.

Utvrđeno je da je uspjeh buntovne djece u njihovoj odrasloj dobi mogao biti rezultat njihove sebičnosti i njihove sposobnosti da postave svoje interese na prvo mjesto. Budući da ne poštuju pravila koja im se nameću, oni postaju stručnjaci kada pregovaraju ili traže plaću koju žele, a njihova nesuglasnost uvijek ih navodi da traže najatraktivniju i najpovoljniju opciju za sebe.

Nekonformisti su i ne hodaju utabanim stazama. U stanju su vidjeti stvari koje drugima ne padaju na pamet. Oni razmišljaju izvan granica ustaljenog mišljenja, što u kontekstu karijere može značiti da prije drugih nalaze nove načine za zaradu.

Drugo što objašnjava uspjeh nekadašnje tvrdoglave djece je činjenica da su oni agresivniji od tolerantnijih ljudi, što im pomaže da se izbore za veću plaću, bolju poziciju u tvrtki, ali i da uvjere druge u vrijednost svoje ideje ili proizvoda.

Što vi mislite o ovom istraživanju? Imate li možda dokaze u svojoj okolini?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara