Dječja terapeutkinja savjetuje kako naučiti dijete spremanju igračaka

Dječja terapeutkinja savjetuje kako naučiti dijete spremanju igračaka
Foto: 123RF

21-MJESEČNA Maya dijete je koje s veseljem posprema svoje igračke. Njezina majka Patricia Chraiteh počela ju je tome učiti kad je imala godinu dana pomoću kratkih zapovijedi poput “Donesi mi Doru” ili “Pokupimo kockice”.

Dječja terapeutkinja Michele Kambolis smatra kako je upravo vrijeme oko 1. rođendana idealno za početak usađivanja navike spremanja igračaka.

“Ako vaše dijete ima razvijene motoričke vještine i može pokupiti određenu stvar, te razumije što govorite, krenite što prije. Teže je usaditi dobre navike kasnije”, pojašnjava Kambolis.

Dijete neće odmah početi spremati igračke, ali treba biti strpljiv i dosljedan kako bi to postala praksa.

“Osim što ćete vi imati manje posla, spremanje igračaka je aktivnost koja utječe na dio mozga povezan s pažnjom, rješavanjem problema i regulacijom raspoloženja”, dodaje Kambolis.

Neka spremanje igračaka bude zabavno

Mama Toni Brem Mullen pjeva pjesmu i tako upozorava svog dvogodišnjeg sina da je vrijeme za spremanje igračaka, a njen suprug mu ponekad to predstavi kao utrku s četverogodišnjim bratom.

“Važno je da u tome uživaju”, smatra Kambolis.

Budite pozitivni prema djetetu

“Nagradite svoje dijete zagrljajem ili objasnite kako je lijepo hodati bez bojazni da ćemo stati na igračku i uništiti je. Umjesto prijetnjama, motivirajte dijete aktivnostima koje vole kako bi dovršili spremanje, primjerice odlaskom u park”, kaže Kambolis.

Budite realni

“Ponekad se djetetu neće dati spremati. I to je u redu”, objašnjava Kambolis i dodaje: “I vi nekad niste raspoloženi. Pridružite se djetetu, pomozite mu u spremanju na dvije minute, ali ne dopustite da to postane navika. Ako ste dosljedni, dijete će kad-tad biti u stanju samo pospremiti nered.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara