Dječji festival plesa i Međunarodna koreografska konvencija stižu u metropolu

Dječji festival plesa i Međunarodna koreografska konvencija stižu u metropolu
Foto: Press

ZAGREB je od 23. do 26. 10. domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning, koji se prvi put održava u Hrvatskoj. Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli, kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Program uključuje 5 predstava za djecu, 2 stručna seminara, 2 predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, 2 okrugla stola i 1 start-up prezentaciju.

Cilj konferencije je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade. Organizator događanja je Plesni centar Tala koji vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Naime, njihov je cilj da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačka edicija Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i dodatnim radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima. Tako će djeca u dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci OŠ Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ova plesna umjetnica, koreografkinja i plesni pedagog obilježava i 25 godina rada.

Osim zatvorenih predstava u vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26. 10., i  Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

Otvorene predstave za djecu:

- Kronografija dualizma (10+), srijeda 23. 10. u 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

- Sinovi (8+), petak 25. 10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

- Patka, smrt i tulipan (6+), subota 26. 10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

Detaljnije o predstavama i stručnom programu pogledajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara