Dječji vrtić uveo vegansku prehranu, roditelji se pobunili jer ih nisu pitali

Dječji vrtić uveo vegansku prehranu, roditelji se pobunili jer ih nisu pitali
Foto: Pixabay

DJEČJI vrtić Jigsaw Day u Chesteru postat će jedan od prvih centara u Velikoj Britaniji koji od siječnja iduće godine u potpunosti prelaze na 100-postotnu vegansku prehranu, što znači uklanjanje mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda s menija.

Međutim, mame i tate su se pobunili tvrdeći da je to "nametanje načina života" koji diskriminira djecu koja jedu meso, prenosi portal LadBible.

Jedna mama koja ima trogodišnju kćer kaže da nije sretna zbog ove odluke. Želeći ostati anonima, rekla je: "Nametnuli su nam to bez ikakvog upozorenja i to nije u redu. Oni ne bi trebali donositi odluku u moje ime. Ako moja kći želi biti veganka kad odraste, onda je to u redu, ali tada ću ja s njom voditi taj razgovor. To je ogromna i drastična promjena i nisam zadovoljna s tim."

Drugi roditelji su je također poduprli.

"Nametnuti životni odabir ovoj djeci prije nego što sami mogu odlučiti jednostavno nije u redu. Ako ništa drugo, to diskriminira djecu koja uživaju u hrani kao što su meso ili riba. To jednostavno nije njihova odluka", kaže jedan roditelj.

"Mislim kako svojoj djeci kuham zdrave i hranjive obroke koji uključuju meso i povrće. Uz to, moj sin ima veliki apetit tako da mislim da će opet biti gladan kad dođe kući. Jedno je ići na vegetarijansku prehranu, a drugo na vegansku. Ovo je ludilo", dodaje drugi.

No nisu svi protiv ovog poteza.

Tako je jedna mama objavila sliku menija na Facebooku i iznijela svoje mišljenje.

"To je kao kad kažete da ne želite da se vaša djeca obrazuju u onome što će spasiti naš planet. Veganski ili ne, ovo je nevjerojatno zdrav meni. Oduševljena sam što će naš sin jesti ovakvu hranu. Ako ništa, to će maknuti pritisak s roditelja jer ga ne trebate kod kuće tjerati da jede apsolutno sve zdravo, znate da će u vrtiću imati zdrav i hranjiv obrok", napisala je.

Javila se i osnivačica vrtića Claire Taylor te rekla kako je meni kreiran zbog zdravlja djece, ali i budućnosti planeta.

"Hrana koju djeca jedu u našim vrtićima ne samo da utječe na sve u okruženju već i na zdravlje našeg planeta. Promjena je daleko manje drastična nego što zvuči. Naš trenutni jelovnik je 40 posto vegetarijanski, a sva jela na našem novom jelovniku postojeća su jela koja su dopunjena kako bi bila na bazi biljaka. To znači da su naša djeca upoznata s teksturama i okusima kojima ćemo ih hraniti, što bi trebalo osigurati da tranzicija bude glatka", izjavila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara