Djed izrađuje lutke s bijelim mrljama i uveseljava odrasle i djecu s vitiligom

Djed izrađuje lutke s bijelim mrljama i uveseljava odrasle i djecu s vitiligom
Foto: Facebook

BOLEST bijelih mrlja na koži, vitiligo, specifična je po bijelim mrljama koje ostavlja na raznim dijelovima tijela. Osim što predstavlja estetski hendikep, često je izvor stresa za oboljelu osobu.

64-godišnji João Stanganelli Junior boluje upravo od ove bolesti koja mu se znatno pogoršala nakon 30. godine života, kada je i obolio.

Nakon što se nedavno povukao iz prehrambene industrije, koju je napustio zbog zdravstvenih problema, João se odlučio za jedan hobi kako bi ostao aktivan.

On i žena počeli su - heklati.

Iako im u početku nije išlo, uskoro su postajali sve bolji i bolji. Ovaj djed je komentirao kako o heklanju možeš postati ovisan: "Jednom kad počneš i navikneš se na ritam, teško je prestati".

"U početku su me boljeli prsti i leđa, ali sada više ne", rekao je João.

Trenutno 90 posto svog vremena provodi izrađujući ove lutke. Kako kaže, ima mnogo narudžbi.

Kako je sve krenulo?

Joãov prvi projekt bila je lutka za njegovu unuku. Naime, unuka je htjela lutku koja će ju uvijek podsjećati na njega i tako je ovaj djed stvorio lutku s "bijelim mrljama" i rodila se ideja.

João je počeo izrađivati sve više lutki, uključujući i lutku u kolicima. Sve su osmišljene kako bi pomogle djeci da se osjećaju "normalno" bez obzira na svoje zdravstveno stanje.

Ovaj djed donosi osmijeh na mnoga lica i ono što možemo reći je bravo, João.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara