Ekrani mogu izazvati ovisnost kod male djece, ali zabrana sadržaja nije realna

Ekrani mogu izazvati ovisnost kod male djece, ali zabrana sadržaja nije realna
Foto: 123RF

TREBA li maloj djeci potpuno zabraniti tablete, pametne telefone ili gledanje televizije?

Na sajmu televizijskih sadržaja i programa za djecu, MIP Junior, održanom u Cannesu, raspravljalo se upravo o toj temi, gdje je Carole Bienaime-Besse, koja je zadužena za regulaciju televizijskih sadržaja na francuskim televizijama ustvrdila da je izloženost djece digitalnim uređajima postalo “pitanje javnog zdravlja”.

Također je komentirala kako su ljudi počeli shvaćati da ekrani mogu izazvati ovisnost čak i kod male djece, a u ekstremnim slučajevima i probleme slične autizmu, koji se naziva viralni autizam. 

Što se tiče Francuske, njihovi stručnjaci savjetuju roditeljima da djeci mlađoj od tri godine u potpunosti uskrate gledanje sadržaja na ekranima. Čak su 2008. godine zabranili svojim televizijama da se programom obraćaju djeci mlađoj od tri godine, rekla je Bienaime-Besse. Zabranjen je i popularni kanala BabyTV. 

BBC smatra da su zabrane nerealne, već je potrebno kreirati drugačiji sadržaj što oni i rade. Naime, taj kanal kreira sadržaj koji je namijenjen djeci starijoj od dvije godine, ali su svjesni da ih gledaju i bebe i manja djeca.

Umjesto zabrana djecu je potrebno naučiti da prepoznaju sadržaj koji nije za njih, da u njima razvijamo kritičko mišljenje i ono što je najvažnije, da zatraže pomoć ako se u digitalnom svijetu susretnu s nečim što nije za njihove oči ili ih ugrožava, što je posebno važno naučiti dijete prije nego počne koristiti društvene mreže.

Carole Bienaime-Bessese osvrnula i na društvene mreže te rekla kako u Ujedinjenom Kraljevstvu čak 75 posto desetogodišnjaka koristi Instagram, Twitter i Facebook. Kaže da je apsurdno da te društvene mreže nisu obuhvaćene zakonom kao i ostali mediji i ponuditelji sadržaja, koji bi ih natjerao da strože paze na sadržaje.

"Istovremeno, direktori velikih kompanija koji proizvode aplikacije i digitalne sadržaje za bebe i djecu, svoju vlastitu djecu šalju u Montessori vrtiće i škole gdje su ekrani potpuno zabranjeni".

"Steve Jobs nije svojoj djeci dozvoljavao da koriste iPad. Bilo bi puno bolje da djeca postanu stručnjaci za tehnologije tako da uče programirati, a ne da budu robovi gotovim proizvodima”, kazala je Bienaime-Besse.

Odluka ipak ostaje na roditeljima. Potrebno je dobro razmisliti što djeca drže u rukama i koliko je taj sadržaj siguran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara