Epidemija je Covida-19, a vi morate cijepiti dijete? Evo što trebate znati

Epidemija je Covida-19, a vi morate cijepiti dijete? Evo što trebate znati
Foto: 123RF

AKO je baš sada stigao datum za cijepljenje ili docjepljivanje vašeg djeteta, vrlo vjerojatno ste zabrinuti i ne znate što učiniti. Odgovor je jasan: nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije Covid-19 bolesti, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je određene preporuke.

„Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu naknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele“, pojasnili su. 

Nitko ne zna koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, posebno hripavca i ospica.

„Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec-dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja“, napominju iz HZJZ-a te ističu da je prilikom cijepljenja potrebno osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj. „trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara