Evo kako vas je oblikovao odgoj vaših roditelja

Evo kako vas je oblikovao odgoj vaših roditelja
Foto: Instagram

BILO da su vam roditelji najbolji prijatelji ili ih jedva poznajete, vaša veza s majkom i ocem ima utjecaj na to kakva ste osoba danas. To je tvrdio Sigmund Freud, a to su pokazala i brojna istraživanja. 

Ako je vaša majka radila nekoliko poslova, velika je vjerojatnost da ćete patiti od stresa. Ako su roditelji imali od vas velika očekivanja, vjerojatnije je da ćete imati bolje rezultate u školi.

Ovo je deset načina kako vas je oblikovao odgoj vaših roditelja.

1. Ako su vas roditelji tjerali da obavljate kućanske poslove, vjerojatnije je da ćete zadatke obavljati neovisno o drugima.

Ako ste u djetinjstvu stalno slušali da morate napraviti krevet, roditelji su vam učinili uslugu. Djeca koja obavljaju kućanske poslove odgovornija su kasnije na poslu i ne čekaju da im se zadaju radne obveze, smatra Julie Lythcott-Haims, autorica knjige "How to Raise an Adult".

"Takve osobe bolje surađuju s kolegama i imaju veću empatiju. Također, djeca tako uče da su dio sustava i da moraju odraditi neki dio posla", smatra.

2. Ako su vas roditelji učili društvenim vještinama, veća je vjerojatnost da ćete završiti fakultet i imati bolje plaćen posao.

Jedno istraživanje pratilo je 700 Amerikanaca tijekom 20-godišnjeg razdoblja. Pokazalo se da djeca s boljim društvenim vještinama više pomažu i kooperativnija su te do 25. godine češće završavaju fakultet i imaju posao s punim radnim vremenom.

3. Ako su vam roditelji lagali, možda ćete teško vjerovati drugima.

Iako roditelji djeci najčešće lažu da ih ne bi povrijedili ili jer im ne znaju (ili ne žele) iskreno odgovoriti na njihova pitanja, to može učiniti više štete nego koristi. 

"Roditelji misle da tako štite djecu, ali kad doznaju istinu, osjećat će da ne mogu vjerovati odraslima", pojasnila je psihijatrica dr. Carole Lieberman za Insider.

4. Ako su vam roditelji kritizirali izgled, vjerojatno je da ćete imati nisko samopouzdanje.

Negativni komentari na račun izgleda utjecat će na samopouzdanje te osobe. Isto vrijedi i kad su djeca u pitanju.

"Ako stalno slušate da ste debeli ili drugačiji od drugih, nećete biti sigurni u sebe", ističe psihoterapeutkinja Christine Scott-Hudson.

5. Ako su roditelji od vas imali velika očekivanja, vjerojatno ste bili bolji u školi.

Istraživanje iz 2015. otkrilo je da su djeca čiji roditelji imaju velika očekivanja ostvarivala bolje rezultate u školi. Taj trend se odnosi i na obitelji s većim, ali i s manjim primanjima.

6. Ako je vaša majka završila fakultet, vjerojatno ćete to učiniti i vi.

Djeca čije majke nisu završile fakultet ili srednju školu također imaju manju vjerojatnost da će to učiniti, otkrilo je istraživanje iz 2014. koje je vodila Sandra Tang sa sveučilišta Michigan.

7. Ako je vaša majka stalno pod stresom, vjerojatnije je da ste loši u matematici.

Vrijeme koje roditelji provode s djecom u dobi od tri do 11 godina ne utječe na njihov akademski uspjeh koliko njihovo mentalno stanje, posebno ono majke.

Istraživanje koje je 2015. objavljeno u magazinu Journal of Marriage and Family otkrilo je da djeca čije su majke pod stresom, tjeskobne ili neispavane, imaju problema s ponašanjem i emocijama, ali postižu i lošije rezultate u ispitima iz matematike.

8. Ako ste djevojčica, a vaša majka radi izvan kuće, vjerojatnije je da ćete zarađivati više od drugih žena.

Istraživanje s Harvarda otkrilo je da kćeri zaposlenih majki u odrasloj dobi imaju 23 posto veća primanja nego djevojčice čije su majke vrijeme provodile kod kuće.

9. Ako vam je majka pružala ljubav i pažnju dok ste bili beba, vjerojatnije je da ste bili bolji učenik.

Kad roditelji osiguraju djeci toplo okruženje puno ljubavi i pažnje do treće godine, ona će postizati bolje rezultate tijekom školovanja, navodi istraživanje iz 2017., a koje je objavio US National Library of Medicine.

10. Ako su vas roditelji učili da izrazite emocije, manja je vjerojatnost da ćete se razvesti.

Dječja psihologinja Rebecca Bergen za MyDomaine je otkrila da se djeca koja znaju izraziti emocije i objasniti kako se osjećaju bolje snalaze u romantičnim vezama u odrasloj dobi. 

"Stil komuniciranja često je rezultat iskustva i uzora u dječjoj dobi", kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara