Evo što vam je činiti kad dijete počne bezočno lagati

Evo što vam je činiti kad dijete počne bezočno lagati

Foto: 123rf

DJECA znaju ispaliti razne sulude priče od kojih često nijedna nema baš nikakve veze s istinom. Poznato? 

Ako imate dijete starije od dvije godine, to je to. 

Kad nekoga lupe, to će oštro demantirati, čak i ako ste vi cijelo vrijeme gledali što rade. Ako ih stanete nagovarati da odu piškiti, svađat će se s vama i uvjeravati vas da im nije sila, dok će vas samouvjereno gledati u oči, a niz noge će im se cijediti. A tek kad krenu u društvo, pa se iz vrtića vrate sa svakakvim pričama o tetama koje su ih tukle, dinosaurima koje su jeli za užinu, ako su im je dale, e tada se mame već polako počinju brinuti pretvara li se njihovo malo slatko dijete u velikog okorjelog lašca. 

Pa da vas to ne brine, evo što stručnjaci kažu što vam je činiti u trenutku kad dijete (opet) uhvatite u laži: 

1. Budite ponosni 

Hoće li vam pomoći informacija da doslovno sva djeca lažu, počevši već od druge godine života? Sad kad to znate, neće vam biti čudno da šestogodišnjaci, primjerice, svakih sat vremena nešto slažu. 

>>>Kad dijete stalno laže, znate li što vam time poručuje?<<<

To nisu grozne laži, više iskrivljavanje i dodavanje istini, što je ustvari odličan znak da su djeca inteligentna i kreativna. Zato kad vam vaše dijete sljedeći put kaže da ono nije krivo za nered u sobi, iako u njoj nije boravio nitko osim njih, nemojte im govoriti da se srame zbog laganja. Budite ponosni na njih, a ako je dijete, za vaš pojam, turbo premlado da bi lagalo, zbog toga budite još sretniji. Dok roditelji pokušavaju od djeteta učiniti poštenjaka već u najranijoj dobi, struka je dokazala da su mali lažljivci u velikoj prednosti, jer su zbog svog "kreativnog izvrtanja istine i potrebitog opravdavanja", društveno prilagođeniji i vještiji. 

2. Razmotrite razloge 

Gledajući razvojno, mala djeca teško odvajaju maštu od stvarnosti pa su njihove izmišljotine u skladu s njihovom dobi, a kad vam kažu da su napravili nešto veliko, na primjer da su se popeli na vrh nečega, znajte da to čak i nije toliko velika laž, jer su stručnjaci došli do zaključka kako djeca s takvim lažima pripremaju sebe na spomenute izazove. Dakle, kad vaše dijete kaže da je učinilo nešto što je nemoguće, nemojte na to okretati očima i objašnjavati da je takvo nešto nemoguće, zato što je ta izjava zapravo znak njihove želje da nešto slično doista i naprave. "Djeca tako vizualiziraju svoje ciljeve, a takve projekcije mogu ih samo potaknuti da skupe hrabrost i učine to što su već rekli da su savladali", naglasila je Janet Lansbury, majka i učiteljica koja je svoj život posvetila odgoju. 

 
3. Ostanite pozitivni 

U određenim situacijama otkrivanje istine neophodno je za njihovu sigurnost (ako ne znate je li progutalo Lego kockicu ili se samo pretvara da jest), tad ih nemojte optužiti da su lagali. Radije im recite da se nećete ljutiti ako su lagali, recite da samo pokušavate bolje shvatiti što se dogodilo ili im dajte do znanja da ćete biti jako ponosni na njih ako vam sve, baš sve kažu točno onako kako se dogodilo. 

>>Djeca laganjem razvijaju neke druge vještine<<

4. Pokažite empatiju 

Kada dijete laže jer se boji vaše reakcije, Lansbury savjetuje da "stvorite sigurnost s neosjetljivim odgovorima poput: čula sam da si rekao da nisi udario svog brata, ali meni se čini da ga je netko ipak udario. Hoćeš li molim te sljedeći put reći da ti toliko smeta pa da dođem ja i zaštitim tvoju i njegovu sigurnost?"

5. Ne živcirajte se 

Lansbury ističe da nas djeca svojim lažima često samo iskušavaju i njima se služe kao mamcima, da vide koliko daleko mogu ići. Zato budite mudriji i nemojte zagristi mamac. Rekli smo da je normalno, čak i poželjno, da djeca lažu, ali to ne smije biti opravdanje da ih ne učite kako laži nisu dobre. S druge strane, tad ne smijete pristupiti niti kao policijski istraživač jer će ih ozbiljno, optužujuće ispitivanje samo navesti da vas se uplaše pa tako počnu još bezočnije lagati. 

Na primjer, ako ste pitali dijete je li opralo zube, a ono vam kaže da jest, iako znate da nije, nemojte ih optužiti protupitanjima. Radije im recite da vam se čini kako za toliko kratko vrijeme koliko su bili u kupaonici vjerojatno nisu dovoljno dobro iščetkali zube. Tako ćete ih nagnati da ih konačno operu te ćete izbjeći njihov strah od ispoljavanja istine. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara