Evo zašto djeca mlađa od 4 godine baš nikada ne bi trebala jesti kokice
KOKICE su omiljeni međuobrok djece i odraslih, a njihova hrskava tekstura i mogućnost stvaranja različitih okusa čine ih savršenim odabirom za gotovo svaku prigodu. Iako ovaj međuobrok može izgledati bezopasno, pa čak i zdravo, može biti opasan za djecu mlađu od 4 godine.
Iako su mnogi roditelji svjesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane s hranom mnogim su majkama i tatama i dalje nepoznate. 2019. godine USA Today podijelio je priču koju je ispričala mama troje djece, čiji je dvogodišnji sin završio u bolnici nakon što je zajedno s obitelji jeo kokice.
Dječak je kašljao i imao je temperaturu. Nakon pregleda liječnici su ustanovili da je dječak udahnuo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Liječnici su mu uklonili komadić kokice iz pluća, a priča je imala pozitivan kraj. Međutim, dječakova mama željela je da i drugi roditelji nauče koliko ova grickalica može biti opasna pa je njihovo iskustvo opisala na Facebooku.
Također, prema stručnjacima, djeca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja. Tek u dobi od četiri godine djeca u potpunosti mogu sažvakati hranu koju jedu na pravilan način. To se događa jer im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci i vještine žvakanja su dovoljno dobre da hranu razlažu na manje komade prije gutanja.
Osim toga, mlađu djecu je vrlo lako omesti stvarima koje se događaju oko njih, što također povećava rizik od gušenja. Zbog toga im uvijek treba pomagati kad jedu. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor dok jedu, kao i prebrzo jedenje, također mogu dovesti do gušenja, prenosi Bright Side.
Nažalost, kokice nisu jedina hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za djecu. Prema pedijatrima, osim kokica, maloj djeci ne bismo trebali davati sljedeću hranu:
hrenovke
tvrde bombone
orašaste plodove i sjemenke
sirovu mrkvu
jabuke
cijelo grožđe
maslac od kikirikija
sljezove kolačiće i žvakaće gume.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati