Gledanje u bebine oči jako je važno, a evo i zašto

Gledanje u bebine oči jako je važno, a evo i zašto
Foto: Instagram

GLEDANJE u djetetove oči jedna je od najslađih stvari koju ćete doživjeti, ali i jedan od najsnažnijih načina na koji možete povezati sa svojom bebom. 

Novorođenčad se u prvim danima svojeg života ne može smiješiti kako treba, niti govoriti, no u stanju su komunicirati s vama putem pogleda, potvrdila je to i znanost. Istraživači s University of Cambridge i Nanyang Technological University, otkrili su da kontakt očima s djetetom uzrokuje sinkronizaciju moždanih valova. Također, oni vjeruju da je to prvi korak prema boljoj komunikaciji roditelja i djeteta u kasnijoj dobi. 

Studijom su promatrali 17 beba starih osam mjeseci koristeći EEG kapice za praćenje aktivnosti mozga. Nakon toga su bebama pustili videozapise roditelja kako pjevaju dječje pjesmice. Neki su videozapisi prikazivali roditelje koji su pjevali gledajući ravno u dijete, dok su drugi pjevali od njih okrenute glave. Taj su njihov odnos promatrali i bez videozapisa, tako što su roditeljima i djeci dali EEG kape. I kod jednih i kod drugih moždani bi se valovi sinkronizirali svaki put kada bi uspostavili kontakt očima. Kako bi skretali pogled, tako bi i njihova veza slabila. 

Istraživačima nije u potpunosti jasno koja je to sila koja se nalazi iza ove veze, no vjeruju da zbog nje bebe postaju motiviranije za vokalizaciju. 

"Kada se odrasla osoba i dijete međusobno gledaju, signaliziraju jedno drugome svoju dostupnost i namjeru za međusobnom komunikacijom", rekla je istraživačica Victoria Leong.

Ovakva snažna veza između bebe i odraslih mogla bi otvoriti put snažnoj cjeloživotnoj komunikaciji, smatraju autori studije. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara