Istraživanje otkrilo zašto nije nimalo loše ako je vaše dijete "mamin sin"

Istraživanje otkrilo zašto nije nimalo loše ako je vaše dijete "mamin sin"
Foto: 123RF

SVEUČILIŠTE Harvard objavilo je veliku studiju o tome što čini muškarce sretnijima, a riječ je o jednoj od najduljih i najdetaljnijih studija ljudskog razvoja u povijesti. Započeta je 1938. godine, a pratila je 268 studenata muškog spola u rasponu od ranih do starijih godina. Najzanimljiviji zaključci ovog istraživanja odnose se na "mamine sinove", odnosno mamine maze. Naime, pokazalo se kako postoji poveznica između bliskog odnosa s majkama u djetinjstvu te kasnijeg uspjeha u životu.

Za početak, rezultati istraživanja pokazuju da je razlika u plaći maminih maza i drugih studenata u prosjeku 87 tisuća dolara po godini u korist "maminih sinova". Također, studija je dokazala da  su muškarci koji su imali prisan odnos sa svojom majkom puno uspješniji u karijeri kako godine prolaze, a kod onih koji su imali loš odnos s majkom u djetinjstvu, povećan je rizik demencije u kasnijim godinama.

U knjizi “Trijumf iskustva: Muškarci Harvardove velike studije” koju je napisao George Vaillant, dugogodišnji voditelj istraživanja, objašnjeni su zaključci i odnosi koje su znanstvenici dokazali.

Dr. Vaillant, koji je vodio studiju 42 godine, smatra da je ovo samo još jedan dokaz da je ključ uspjeha - ljubav. 

”75 godina i dvadeset milijuna dolara utrošenih na studiju donijelo je jedan zaključak. Sreća je ljubav. Točka”, zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara