Izgubio je suprugu zbog postporođajne depresije pa otvorio svoju dušu

Izgubio je suprugu zbog postporođajne depresije pa otvorio svoju dušu
Foto: Facebook

CHARLOTTE Masterson, njen partner Aaron Harbertson i njihov simpatični sin Hugo bili su primjer savršene obitelji. Iza kamere i nasmiješenih fotografija, Charlotte se borila s postporođajnom depresijom.

U lipnju 2019. izgubila je bitku, ostavivši za sobom kameru punu sretnih uspomena, shrvanog partnera i malog dječaka koji ju je volio više od svega, prenosi portal MumCentral.

Aaron je tragičnu vijest objavio na društvenim mrežama te objasnio da je Charlotte preminula nakon "duge borbe s postporođajnom depresijom i alkoholizmom".

"Charlotte, ti si ljubav mog života i pružila si mi najveći mogući dar, prelijepog dječačića. Progonit će me cijeli život kako je od čiste sreće i ljubavi na ovoj fotografiji došlo do ovoga danas. Obećavam da ću Huga odgojiti u gospodina, što si i željela da postane, svaki dan ću mu pričati priče o tome koliko si bila ljubazna, brižna i lijepa, i dat ću mu tvoj zaručnički prsten kad pronađe ljubav svog života", napisao je u emotivnoj objavi shrvani Aaron.

Postporođajna depresija se treba ozbiljno shvatiti

Aaron je sve žene i njihove partnere upozorio koliko postporođajna depresija može biti opaka.

"Molim vas da ozbiljno shvatite postporođajnu depresiju, svakako potražite pomoć rano i što je više moguće socijalizirajte se s drugim majkama i bebama. Ne dopustite da depresija uništi vašu obitelj kao što je i moju. Partneri, pazite na njih i pazite na sve rane simptome. Što se ranije primijete, to je manja vjerojatnost da će se pretvoriti u nešto kobno. Nemojte iznevjeriti svog partnera kao što sam ja iznevjerio Charlotte", nastavio je.

Smrt mlade majke Charlotte tragičan je podsjetnik koliko je važno imati kontrolu nad psihičkim zdravljem, posebno nakon rođenja djeteta.

Postporođajna depresija češća je nego što mislite

Za jednu od sedam mama, trudnoća i novo majčinstvo donose niz neželjenih osjećaja i neobjašnjive tjeskobe, straha, krivnje, bijesa i tuge. 

Zbog tih osjećaja žene se mogu osjećati isključeno, kao da propadaju i ne zaslužuju biti majke. U nekim rijetkim slučajevima žene mogu osjetiti da je jedini način da se bol zaustavi da sve ostave iza sebe.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Tako u sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, u koji se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefon 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Psihološku pomoć možete dobiti i na Hrabrom telefonu na broju 116 111.

SOS telefon za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama ima i udruga Životna linija – 0800 123 123. Stručna pomoć i potpora putem linije dostupna je svakim radnim danom od 10 do 22 sata. Telefonska je linija anonimna i potpuno besplatna za pozivatelje.

Psihološki centar TESA pruža besplatno psihološko telefonsko savjetovanje na broju 01 4828 888 svakog radnog dana od 10 – 22 h.

Hrvatska udruga za prevenciju suicida – HUPS u Virovitici djeluje od 2008. godine te nudi pomoć putem broja 033/721-178

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara