Jabuke bi, navodno, trebalo držati u hladnjaku. Stručnjaci objasnili zašto

Jabuke bi, navodno, trebalo držati u hladnjaku. Stručnjaci objasnili zašto
Foto: 123RF

AUSTRALSKI stručnjaci za voće objasnili su da bi jabuke trebalo nakon kupnje držati u hladnjaku, a ne u zdjeli za voće na sobnoj temperaturi. Tvrde da će jabuke tako dulje biti svježe.

Ovaj savjet je mnoge šokirao jer su bili uvjereni da jabukama nije mjesto u hladnjaku, ali čini se da upravo na tom mjestu ovo voće sporije propada, a i ostaje ukusnije dugo nakon kupnje.

“Potičemo trgovce i potrošače da pažljivo rukuju jabukama i spremaju ih na hladno mjesto, najbolje u hladnjak”, napisala je tvrtka Aussie Apples na svojoj web stranici dodajući da “skladištenje jabuka na hladnom mjestu osigurava gotovo jednaku svježinu kao nakon branja”. 

“Kad jabuke donesete iz trgovine, držite ih u hladnjaku jer će tako dulje ostati svježe i hrskave. Ako ih ne volite jesti hladne, ujutro ih izvadite iz hladnjaka i do užine će biti sobne temperature”, dodaju.

Također, postoji još nekoliko trikova. Primjerice, da biste izbjegli da jabuka poprimi smeđu boju nakon što je prerežete, premažite je sokom limuna, limete, ananasa ili naranče. Kiselost će usporiti proces oksidacije. 

Still Tasty navodi da pravilno pohranjene jabuke mogu preživjeti u hladnjaku mjesec do dva dana, a u zamrzivaču deset do 12 mjeseci.

Jabuke spadaju u najpopularnije voće. Sadrže dijetalna vlakna te sprječavaju debljanje, imaju nizak glikemijski indeks, kalij koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i vitamin C za zdrav imunološki sustav. Sadrže i kalcij za zdrave zube i kosti, željezo za transport kisika u tijelu i cink za imunološki sustav i kožu. U njihovom sastavu se ne nalaze masti, kolesterol ili soli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara