Je li sigurno da djeca posjećuju svoje bake i djedove za vrijeme pandemije?

Je li sigurno da djeca posjećuju svoje bake i djedove za vrijeme pandemije?
Foto: Pixabay

KAKO se COVID-19 konstantno širi, roditelje umiruje činjenica da su djeca za razliku od odraslih otpornija na novi virus. Stručnjaci upozoravaju da je izjava da su djeca asimptomatični prenositelji bolesti pretjerana. Ono što je trenutno prilično jasno je da djeca imaju značajnu ulogu u širenju bolesti COVID-19, koju je prouzrokovao koronavirus. Oni su mali prenositelji i zato su škole zatvorene, a djeca su u svojim domovima. Osim toga, jasno je i da odrasli stariji od 65 godina spadaju u rizičnu grupu, kada je u pitanju obolijevanje od koronavirusa, prenosi Huff Post.

Što to zapravo znači za obitelji koje se pitaju mogu li djeca ići u posjet baki i djedu i za one koji žive s njima pod istim krovom?

Videochat je za sada bolja opcija

Nekim ljudima nije potpuno jasno što socijalno distanciranje znači u praksi, pa je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao specijalan vodič za starije osobe, u kojem im je objašnjeno da moraju poduzeti dodatne korake kako bi napravili distancu od drugih ljudi koji možda šire COVID-19.

Razlog zbog kojeg su starije osobe podložnije obolijevanju, razvijanju ozbiljnih simptoma COVID-19 je to što oni već imaju razvijeno barem jedno kronično stanje. Problem može biti i u promjeni imunološkog sustava kroz koje tijelo prolazi kako stari.

"Trenutno najsigurnija stvar koju možete učiniti je omogućiti djeci razgovarati sa svojom bakom i djedom preko telefona ili videopoziva", istaknula je zdravstvena radnica Hazel Health.

Najbolje je igrati na sigurno i držati distancu.

Ne možete biti sigurni je li dijete zaraženo

Iako nije istina da su djeca imuna na koronavirus, pojavljuje se sve više dokaza koji potvrđuju da zdrava djeca razvijaju samo blage simptome bolesti. I dok je to dobra vijest kada su u pitanju djeca i njihovo stanje, teško je prepoznati prenose li ili emitiraju virus kroz kašalj, nazalni sekret ili kroz fekalne materije.

Trenutni podaci sugeriraju da postoji mogućnost da se COVID-19 prenese tijekom razdoblja inkubacije, kada je netko bio izložen virusu, ali još nije pokazao simptome. Zato bi bilo najbolje izbjegavati okupljanja s bakom i djedom, bez obzira na to što ste u samoizolaciji i što ste limitirali tjelesni kontakt s ljudima izvan obiteljskog doma.

Ove akcije bi trebale sačuvati živote naše najranjivije populacije.

 Pranje ruku je najvažnija stvar u obrani od virusa, ako djeca žive s bakom i djedom

Za obitelji koje žive u domu s bakom i djedom, higijena je ključna obrana od virusa. Potrudite se da svaki član kućanstva redovno pere ruke i ne dodiruje lice. To je najbolji način da spriječite širenje novog virusa. Naravno, ako netko u kućanstvu posumnja da je zaražen ili potvrđeno boluje od virusa, potrebno je poduzeti hitne korake, izolirati osobu ili osobe koje su oboljele.

Bili zajedno ili odvojeno, obitelji mogu sačuvati život i zdravlje svojih starijih članova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara