Jesu li znanstvenici doista pronašli način za rano otkrivanje autističkog spektra?

Jesu li znanstvenici doista pronašli način za rano otkrivanje autističkog spektra?

Foto: Instagram

"JEDNO od 68 djece ima poremećaj iz autističnog spektra", kaže Heather Cody Hazlett, asistentica na Odjelu za psihijatriju Sveučilišta North Carolina.

Trenutno ne postoji medicinsko testiranje za rano dijagnosticiranje poremećaja iz spektra, što je dodatan problem jer se kod djece taj poremećaj može znatno bolje početi rješavati kad su djeca manja.

Umjesto toga, liječnici danas moraju znalački ispitati ponašanje i razvoj djeteta, kako bi utvrdili imaju li autizam, odnosno neki od poremećaja iz autističkog spektra, pa su rezultati novijeg istraživanja iznimno pozitivni jer kažu da ipak postoje šanse otkriti rane znakove autizma, i to na mozgovima dojenčadi. Dakle, puno prije nego što se poremećaju mogu otkriti tijekom djetetova razvoja (govora, ponašanja).

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu North Carolina tijekom 10 godina, a glavni cilj je bio da znanstvenici pokušaju shvatiti što se to točno događa u mozgovima beba te zašto se kod nekih razviju simptomi autizma, a kod nekih ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživački tim je prikupio i detaljno analizirao MR skenove mozga više od 500 beba i utvrdio da su mozgovi djece koji su razvili autizam mnogo veći od mozgova beba s normalnim razvojem.

"Razlika u veličini mozga postala je još veća kad su djeca napunila dvije, odnosno tri godine i upravo je ta razlika u volumenu pokazala koja su djeca već počela razvijati simptome autističnog spektra", naglasila je Heather Cody Hazlett.

To je dobra vijest za što ranije otkrivanje razvoja simptoma iz autističnog spektra iako, naglašava Heather Cody Hazlett, procjene nisu bile 100 posto točne.

Istraživanje su završili s 80-postotnom točnošću pri utvrđivanju simptoma, odnosno predviđanju koje će dijete razviti simptome.

"Zato ćemo na ovom istraživanju raditi i dalje kako bismo dodatno dokazali naše tvrdnje te još bolje shvatili vezu između povećanog volumena mozga i simptoma autizma i autističnog spektra", naglasila je za kraj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara