Kako prestati nagrađivati i motivirati djecu hranom

Kako prestati nagrađivati i motivirati djecu hranom
Foto: 123RF

U NEKOM trenutku, svaki roditelj koristi hranu kako bi nagradio svoje dijete za dobro ponašanje i postignuća - ili da bi mu pružio utjehu kada je tužno ili razočarano. Vjerojatno mislite da ovakav čin ne nosi nikakve loše posljedice. Ali neki dijetetičari i nutricionisti smatraju da redovno korištenje hrane kao oblika poticaja za djecu može biti rizično. Djeca se tako mogu prejedati ako nisu gladna, a također mogu steći ranu naviku okretati se hrani kada imaju neki emotivni problem.

Mnoga istraživanja pokazuju da djeca svakodnevno unose više ukupnih kalorija - ugljikohidrata i masti nego što im je potrebno, kada roditelji koriste hranu za nagrađivanje. Today’s Parent se osvrnuo na ovaj problem i ponudio četiri rješenja.

Prepoznajte uobičajeni scenarij

Razmislite o tome na koji način proslavljate neki uspjeh djeteta. Obećavate li svojoj djeci neki desert ako pospreme svoju sobu? Izvodite li ih na pizzu kako biste im olakšali nositi se s nekim neuspjehom? Prepoznavanje uobičajenih scenarija važan je prvi korak koji vodi prekidu ovakvog postupanja.

Nemojte kriviti sebe

Niste usamljeni u tome – mnogim roditeljima je to urođen način na koji komuniciraju s djecom.  Ali najvažnija je vaša spremnost istražiti novi put, bez osuđivanja sebe. Zdravije navike koje budete pokušavali uvesti s vremenom će potkopavati hranu kao sredstvo motiviranja i, dugoročno gledano, takvi pokušaji s vremenom će se isplatiti.

Prepoznajte osjećaj koji želite prenijeti

Odvajanje vaših namjera od vaših postupaka pomoći će vam prestati koristiti hranu kao nagradu ili sredstvo za smirivanje. Zamislite scenu u kojoj djetetu trebate dati hranu i zaustavite "film" prije nego što se to dogodi. Dok pokušavate predvidjeti osjećaje svog djeteta, zapitajte se koji mu osjećaj želite prenijeti.

Na primjer, ako vaše dijete padne na pločniku i oguli koljeno. Čučnut ćete pored njega i pokušati mu srediti ranicu, dok dijete plače na sav glas. Međutim, čak i kada ste učinili sve što ste mogli, dijete nastavlja plakati. Tada možete doći u iskušenje, kao i mnogi roditelji, predložiti odlazak na sladoled kako bi se dijete smirilo. Tada se zapitajte kakav osjećaj želite prenijeti djetetu. U ovom slučaju, to je olakšanje, a ne ukusan slatkiš.

Svoje osjećaje možete izgovarati naglas. Na primjer, kada vaše dijete nije pozvano na neki rođendan, recite: "To je tužno. Želim da znaš koliko si voljen." Ovo vam može pomoći da se sjetite pokušati i nešto drugo, što nije hrana.

Učinite nešto drugo

Postoji puno načina da utješite svoje dijete koji ne uključuju hranu. Možete ih, na primjer, zagrliti ili im kadu napuniti mjehurićima.

Da biste proslavili, pokušajte zajedno gledati neki obiteljski film i govorite im zbog čega ste najviše ponosni na njih. Ako pokušavate motivirati ili inspirirati svoje dijete, možete im pustiti njegovu omiljenu pjesmu, a zatim plesati i pjevati uz glazbu.

Kada želite primorati ili ohrabriti djecu da pišu zadaću, pokušajte pohvaliti njihov trud. Stavite im do znanja da vidite da naporno rade i pitajte kako im možete pružiti dodatnu podršku. Kada najmlađa djeca odbijaju napustiti igralište ili se okupati, pokušajte ih motivirati plišanom životinjom ili igračkom kojom se vole igrati.

Usprkos svemu, nitko ne kaže da nikada ne treba djeci napraviti tortu ili baš nikada ne koristiti hranu kao nagradu. Hrana je svuda dio kulture i u njoj treba uživati.

Ključ je u balansu. Važno je znati pronaći prave riječi i metode, umjesto da stalno koristite hranu, kako biste pokazali svojoj djeci koliko ih volite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara