Kako pripremiti svoju kćer na prvu mjesečnicu?

Kako pripremiti svoju kćer na prvu mjesečnicu?

Foto: 123rf

VEĆINA vas se vjerojatno dobro sjeća svoje prve menstruacije. Mnoge od nas poželjele bi da su bile barem malo bolje pripremljene. Ako se približava prva menstruacija, pobrinite se da ne bude prevelikih neugodnih iznenađenja za vašu djevojčicu u osjetljivoj dobi.

>>Učiteljica apelira: "Razgovarajte sa svojim kćerima o menstruaciji"<<

Raspršite joj brige

Vaša kći se vjerojatno brine oko toga kako će izgledati prva menstruacija, koliko će trajati te kako će se s njom nositi. Objasnite joj osnove i odgovarajte na sva pitanja. Spomenite da mjesečnice u početku obično nisu redovite, da krv koja se pojavljuje može biti crvena, smećkasta ili čak gotovo crna te koliko često treba mijenjati uloške.

Pripremite rekvizite


Mnoge se djevojčice boje da će se prva mjesečnica pojaviti kada nisu doma i kada za to nisu spremne. Da biste im odagnale taj strah, nabavite manju toaletnu torbicu u kojoj će se nalaziti nekoliko uložaka i čiste gaćice. Torbicu neka uvijek ima sa sobom, i nakon prve menstruacije, za slučaj nezgode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razgovarajte o tamponima

Iako nema fizičkog razloga protiv korištenja tampona već tijekom prve mjesečnice, s njima je bolje pričekati još nekoliko mjeseci. Stavljanje tampona većini je u to vrijeme još nepojmljivo. Ako vam se kći bavi sportom ili inzistira, detaljno joj objasnite kako se stavljaju, koliko često mijenjaju te gdje se točno unutra nalaze. Najbolje da joj to objasnite uz anatomsku ilustraciju.

Djevojčice se nerijetko boje da će se tampon u njim izgubiti, što fizički nije moguće, a to im možete objasniti i putem slika. Pobrinite se da uzme tampone namijenjene za njezin uzrast.

Ne radite strku

Činjenica da krvare po tjedan dana svakoga mjeseca djevojčicama je zastrašujuća i velika stvar sama po sebi pa je ne morate već u početku zatrpati informacijama o svim negativnim nuspojavama kao što su napuhanost, PMS, akne i slično.

Možete joj reći da je normalno da osjeća grčeve u trbuhu, bol u leđima i preosjetljivost dojki. Bol joj možete ublažiti termoforom ili slabijim lijekom protiv bolova. U slučaju jakih bolova, konzultirajte se s liječnikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara