Kava ne bi smjela biti dio jelovnika trudnica, upozoravaju stručnjaci
AKO ŽELE izbjeći pobačaj, nisku porođajnu težinu i preuranjeni porođaj, trudnice bi trebale izbjegavati kavu, otkriva novo istraživanje o kofeinu i trudnoći.
Prema službenim smjernicama u Velikoj Britaniji, SAD-u i Europi, sigurnom dozom kave u trudnoći smatraju se dvije šalice srednje jake kave dnevno, no novo istraživanje upozorava da to nije tako.
Naime, znanstvenici su analizirali više od 1200 istraživanja o učinku kofeina na trudnoću i otkrili da, uslijed konzumacije kofeina u trudnoći, "postoji povećan rizik od najmanje pet negativnih ishoda trudnoće kao što su pobačaj, mrtvorođenje, niža porođajna težina, akutna leukemija u djetinjstvu i prekomjerna tjelesna težina te pretilost u dječjoj dobi", navodi se u recenziji studije objavljenoj u časopisu BMJ Evidence-based Medicine.
Većina trudnica konzumira kofein koji se nalazi u nekim gaziranim i energetskim pićima, kavi, ali i čokoladi i čaju.
"Trenutne preporuke nisu u skladu s dokazima o štetnosti i potrebno ih je radikalno revidirati", upozorio je profesor Jack James sa Sveučilišta u Reykjaviku.
"Dokazi govore da bi trudnice trebale izbjegavati kofein", dodaje.
James napominje da je osam od devet studija o kofeinu i pobačaju pokazalo "značajnu povezanost". Neke sugeriraju da je konzumacija kofeina rizik povećala za trećinu, a druge da rizik raste sa svakom dodatnom šalicom kave.
Četiri od pet studija o trudnoći koja završava mrtvorođenjem, gubitkom djeteta nakon 20. tjedna, izvještavaju o pet puta većem riziku kod žena koje konzumiraju visoke doze kofeina. Sedam od deset studija prijavljuje poveznicu s niskom porođajnom težinom.
The British Coffee Association poziva trudnice da se pridržavaju postojećih smjernica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati