Koliko često bebe i djeca trebaju kakati?

Koliko često bebe i djeca trebaju kakati?

Screenshoot: YouTube

NOVI roditelji nerijetko se pitaju koliko često njihova beba treba imati stolicu te se boje da njihovo dijete pati od opstipacije ili konstipacije ili pak da prečesto izvršava veliku nuždu.

Opstipacija je potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva, a konstipacija stanje u kojem osoba ima vremenski rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, često uz osjećaj nepotpuna pražnjenja.

U većini slučajeva neredovita stolica zadaje više brige roditeljima nego samom djetetu, čak i ako stvarno pati od zatvora. Pritom treba imati na umu da se aktivnost probave u prvoj godini života razlikuje kod beba koje sišu i onih koje se hrane adaptiranim mlijekom.

Bebe na prsima češće vrše nuždu od onih koje se hrane adaptiranim mlijekom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeca starosti do šest mjeseci koja se hrane na prsima trebala bi tjedno imati između pet i 40 stolica. Ona koja se hrane adaptiranim mlijekom trebala bi tjedno velikom nuždom zaprljati između pet i 28 pelena.

Djeca od šest mjeseci do godine dana trebala bi imati od pet do 28 stolica tjedno, a gornji se broj u drugoj i trećoj godine pomalo smanjuje tako da se nakon treće godine očekuje da dijete ide na WC između tri i 14 puta tjedno, što je uobičajeno i za odrasle osobe.

Kao što vidite, učestalost stolice kod zdrave probave zaista može varirati. Međutim, ako vaše dijete ima problema sa stolicom, vršenje nužde je rijetko i bolno, a stolica tvrda i oskudna, možete mu pomoći promjenom prehrane iz koje bi u tom slučaju trebalo izbaciti čokoladu, banane, mrkvu i rižu, a obogatiti je suhim šljivama, voćnim kompotima, voćem općenito i hranom bogatom vlaknima. Također valja paziti da dijete dobiva dovoljno tekućine.

Ako i usprkos promjeni prehrane vaš mališan ima tegobe, posavjetujte se s liječnikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara