Koliko je dojenog mlijeka bebi dovoljno?

Koliko je dojenog mlijeka bebi dovoljno?

Foto: Pinterest

VJERUJEMO da se mnoge majke često pitaju, je li količina koju beba pojede iz dojke dovoljna? Zašto beba toliko često traže papati, je li svaki plač alarm za uzbunu ako je beba gladna, kako znati koliko je beba pojela kada dojka nije prozirna i ne vidi se koliko je pojela.

O tome i o mnogo drugih važnih činjenica vezanih uz dojenje donosimo u ovom članku za koji smo odgovore potražili od nekoliko eminentnih pedijatara.

Dok god je beba zadovoljna, unatoč tome što traži dojku relativno često (svakih sat, dva) te ukoliko piški i kaka redovno i uredno dobiva na kilaži nema baš nikakve brige da je bebi vaša dojka nedovoljna. Dakle, osnovni simptomi koji bi vas trebali brinuti su dehidracija (suha pelena) i opadanje na kilaži, a jedan od znakova po kojem bi mogli vidjeti vuče li vaša beba dovoljno mlijeka vaše su dojke koje bi nakon hranjenja trebale biti znatno mekše (mekša od druge koju trenutno niste koristili).

No postoje i drugi znakovi da se vaša beba hrani kako treba:


Osim omekšale dojke, dobar znak je i bebino raspoloženje nakon papanja, a iako ih nećete sustavno vagati nakon svakog obroka, vjerujemo da u prvim mjesecima s nestrpljenjem očekujete svaki pregled i svako vaganje.

Kao što već vjerojatno znate, svaka beba po rođenju gubi između pet i devet posto svoje porođajne kilaže te ju ponovno dosežu otprilike s dva tjedna starosti.

Prema okvirnoj računici, bebe bi tijekom prvog mjeseca starosti tjedno trebale dobivati između 140 i 280 grama. U razdoblju od drugog do trećeg mjeseca starosti tjedno bi pak trebale dobivati između 140 i 225 grama, od trećeg do šestog mjeseca starosti to tjedno dobivanje trebalo bi biti između 70 i 126 grama dok se za posljednjih šest mjeseci ne očekuje da će bebica tjedno dobivati više od 85 grama tjedna. Odnosno između 28 i 85 grama tjedno.

Tijekom prvih dana dok vaše dojke još uvijek proizvode kolostrum, normalno je da bebe manje i piške te će u prvim danima života imati tek jednu do dvije pune pelene, a kada mlijeko postane pravo mlijeko, tada bi beba treba zapiškiti barem šest do osam pelena dnevno. I to je zapravo najbolji pokazatelj papa li beba kako treba.

Što se pak stolice tiče, broj nominalnih stolica dnevno varira od bebe do bebe, pa tako neke kakaju jako često, a neke tek nekoliko puta tjedno, što je posve normalno ukoliko beba naravno dobro dobiva na kilaži.

Boja prvih kakica kod novorođenčadi obično varira između svjetlo žute do tamnije boje senfa. Stolica će ponekad biti nešto svjetlo, ponekad tamnija, no uglavnom će biti slične koegzistencije (mekše) sve dok se ne počne hraniti krutom hranom. Ukoliko pak vaša beba koji inače redovno kaka, preskoči koji dan (može preskočiti i do tjedan dana), to je posve normalno, i nema razloga za brigu s obzirom da i crijeva imaju svoje faze razvoja.Znakovi da bebi mlijeko nije dovoljno

Ukoliko ste ipak zabrinute oko pitanja vezana uz količinu i kvalitetu vlastitog mlijeka svakako obratite pozornost na ove znakove:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beba jako slabo dobiva na težini. Već smo napisali da je jedan od loših znakova ukoliko beba gubu na težini, no također se smatra upozoravajućim i ako beba jako slabo napreduje u kilaži.

Spomenuli smo da novorođenčad napuni dvije do tri pelene dnevno te ako je vaša beba mokri mnogo više od toga i to bi mogao biti jedan od znakova za alarm. Baš kao i boja urina koja ne bi smjela biti tamna niti mutna, što je znak da kroz mlijeko ne dobiva dovoljno potrebne tekućine.

Što se tiče stolice, ukoliko beba starija od pet dana već kaka tvrdu, tamnu stolicu, svakako se obratite liječniku jer stolica u tom periodu doista ne bi trebala biti tvrda.

Loše znakove možete prepoznati i ukoliko je vaša beba konstantno letargična, izgleda kao da nema snage te stalno spava. Čak i ako malo zaplače te ju stavite na dojku, a ona odmah zaspe, lako moguće da beba jednostavno ne dobiva dovoljno energije.

Isto tako, ukoliko primijetite da se vaša dojka nakon dugotrajnog hranjenja nije nimalo smekšala, lako moguće da beba zapravo uopće nije vukla mlijeko. Možda je zaspala ili se samo odmarala na njoj, no u svakom slučaju vjerojatno se nije najela.

Koliko često bebe jedu? 


Odgovor na ovo pitanje je vrlo šaroliko i sve se smatra normalnim. Neke bebe jednostavno žele jesti uvijek i činit će vam se da je cijeli dan prištekana na vas, dok su druge bebe mnogo obazrivije i doslovno traže samo onda kada im trbuščić dojavi da je prazan.

No ovo bi se smatralo nekim prosjekom:

U prvom mjesecu života bebice uglavnom traže jesti svaka dva do tri sata, odnosno od osam do 12 puta tijekom 24 sata. Nekome će se to možda činiti previše i prečesto, no znajte da bebe imaju mali trbuščić u koji ne stane mnogo mlijeka pa stoga traže češće obroke. S druge pak strane, nekome će se činiti da beba jede konstantno i to zato što vrijeme podoja traje jako dugo.

Takva učestalost hranjenja nastavit će se i tijekom drugog i trećeg mjeseca života s time da će se samo malo produljiti pauze u noćnim podojima s obzirom da će beba sada početi duže spavati bez buđenja. Tako će se broj obroka tijekom 24 sata s dva mjeseca starosti smanjiti na osam do deset, u trećem mjesecu života od sedam do devet. Tijekom četvrtog mjeseca starosti beba će ponovno smanjiti učestalost svojih obroka i to zato što se sada više kreće, više je interesiraju neke druge stvari.

Tako bi u periodu kada napuni šest mjeseci beba trebala stati na oko pet do šest hranjenja tijekom cijelog dana i tako će vjerojatno ostati dok god je dojite.

Naravno, otprilike u to vrijeme, ili nešto ranije, započet ćete i s dohranom pa će se tako obroci smjenjivati – a vi ćete sve manje brinuti jede li vaša beba dovoljno mlijeka i je li ono i dalje dovoljno hranjivo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara