Koliko ste sigurni da vaše dijete nije "nasilnik" u školi?

Koliko ste sigurni da vaše dijete nije "nasilnik" u školi?
Foto: 123RF

JEDNA od najtežih stvari s kojima se roditelj može nositi je ta da je njegovo dijete u školi maltretirano. Nasilje je postalo poput epidemije te je posebno zastupljeno u osnovnoj i srednjoj školi, a porast korištenja društvenih mreža samo je pridonio rastućem problemu koji može dovesti roditelje u stanje bespomoći, straha za djetetovu sigurnost i opće dobro.

Također, kao roditelj, ponekad se morate suočiti s mogućnosti da je upravo vaše dijete nasilnik. 

Znakovi po kojima možete prepoznati je li vaše dijete maltretirano

Ako ste primijetili neobične promjene u djetetovom ponašanju, emocionalnom stanju, navikama ili izgledu, to mogu biti znaci da je vaše dijete maltretirano.

Znakovi upozorenja mogu uključivati to da ne žele ići u školu ili glume da su bolesni. 

Promjene u prehrambenim navikama (preskakanje ili izbjegavanje obroka) mogu biti znakovi da je vaše dijete maltretirano.

Ako se naglo prestanu družiti s prijateljima i izbjegavaju društvene situacije, imaju problema sa spavanjem, neobjašnjive ozlijede ili iznenadni gubitak osobnih stvari poput knjiga ili nakita te pad ocjena mogu ukazivati na problem maltretiranja.

Znakovi po kojima možete prepoznati je li vaše dijete nasilnik

Niti jedan roditelj se ne želi suočiti s mogućom činjenicom da je upravo njihovo dijete nasilnik.

Zato je jako važno prepoznati znakove koji to mogu pokazati.

Česti odlasci ravnatelju, redovito uplitanje u verbalne i fizičke svađe ili posjedovanje stvari koje im ne pripadaju. Ako su neobično zaokupljeni svojim ugledom ili izgledom svoje "konkurencije", to bi mogli biti znakovi da je vaše dijete nasilnik.

Takva djeca često nisu spremna preuzeti odgovornost za svoje postupke te krive druge za svoje neuspjehe i to putem agresije.

Zašto se djeca ne obrate za pomoć?

Istraživanje iz 2012. utvrdilo je da djeca traže pomoć u manje od 40 posto slučajeva nasilja.

Mogući razlog za to je što je djeci neugodno što su zlostavljani i smatraju se slabima. U mnogim slučajevima djeca se osjećaju bespomoćno i vjeruju da će sama moći riješiti problem. Također se mogu osjećati izolirano i misliti da im nitko ne želi pomoći.

Kako znati kada trebate reagirati?

Ako ste prepoznali neke od ovih znakova maltretiranja, prva stvar koju trebate napraviti je komunicirati sa svojim djetetom i upoznati se s onim što se događa u školi. Razgovarajte s njima o načinu na koji ih maltretiraju i pitajte ih kako im možete pomoći, a nakon toga razgovarajte s djetetom na koji način treba reagirati na različite scenarije maltretiranja.

Nasilnici obično pokušavaju iz svoje žrtve izvući reakciju, tako da podučite svoje dijete da hladno i smireno odgovara na provokacije i to bi moglo odvratiti nasilnika od vašeg djeteta.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara