Majčino je mlijeko čarobno, a ovi znanstveni dokazi to i potvrđuju

Majčino je mlijeko čarobno, a ovi znanstveni dokazi to i potvrđuju
Foto: Instagram

MAJČINO mlijeko čudesni je napitak, tvrde znanstvenici.

"Nevjerojatno je da tijelo uopće može proizvesti takvu čarobnu tvar za dijete", rekla je primalja Diana Spalding za Motherly i navela nekoliko razloga koji to potvrđuju.

Majčino mlijeko ovisi o spolu djeteta

Istraživanja su pokazala da količina majčinog mlijeka značajno ovisi o tome hrani li majka dječaka ili djevojčicu. Naime, mlijeko proizvedeno za žensko potomstvo ima nižu razinu masnoća i proteina, od onog namijenjenog dječacima.

Istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da prilagođavanje spolu ovisi i o kulturi. U Keniji, primjerice, siromašne majke proizvode kvalitetnije i masnije mlijeko za djevojčice u odnosu na ono za dječake. To je istraživače navelo na hipotezu da je to zato da bi djevojčice imale šansu da poprave imidž obitelji ako se dobro udaju.

Sastav majčinog mlijeka mijenja se s dobi djeteta

Prema studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, sadržaj masti i hranjivih tvari u mlijeku bio je veći kod mama koje su dojile više od jedne godine, nego kod onih koje su dojile kraće.

Majčino mlijeko proizvodi antitijela kada je beba bolesna

Kada se razbolimo, broj leukocita raste kao odgovor imunološkog sustava na bolest. Ako je beba koja sisa bolesna, mlijeko njene majke imat će veći broj leukocita nego inače. Još je nevjerojatnija teorija o načinu na koji se ovo zapravo događa. Iako nije dokazano, postoje razlozi zbog kojih znanstvenici vjeruju da iz bebinih usta kroz maminu bradavicu putuje informacija koja javlja da je bebi potrebna pomoć, odnosno antitijela.

Dojenje smanjuje rizik od nekih bolesti

Istraživanja su pokazala da dojena djeca odrastaju uz manje šanse da obole od astme i alergija. Također, nedavna je studija pokazala da ljudski proteini pronađeni u majčinom mlijeku mogu pomoći u borbi protiv raka. 

Majčino mlijeko posebno je stvoreno za naše pametne bebe

Mame su proizvođači oligosaharida u svom tijelu, čak više od 200 vrsta. Znate li što je nevjerojatno u cijeloj priči? Naše bebe ne mogu čak ni probaviti ove jednostavne šećere. Iako bebe ne mogu direktno probaviti oligosaharide, istraživanja su pokazala da njihovo prisustvo u mlijeku pojačava produktivnost probavnog sustava, što bebama pomaže u boljoj probavi proteina i ostalih oblika energije.

Znanstvenici tvrde da majke potpuno nesvjesno ulažu energiju u proizvodnju oligosaharida kako bi bebe imale više energije za razvitak svog intelekta.

Majčino mlijeko potiče bebu na san tijekom noći

Majčino mlijeko proizvedeno navečer ima veće razine nukleotida koji potiču bebu na spavanje, za razliku od onog proizvedenog tijekom dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara