Mama zavapila: Moj sin više od 100 dana ima simptome koronavirusa. Nosite maske!

Mama zavapila: Moj sin više od 100 dana ima simptome koronavirusa. Nosite maske!
Foto: Facebook

JOŠ u ožujku se obitelj Stacie Kelly suočila sa simptomima nalik onima koji se javljaju kod oboljelih od koronavirusa. Prvo je njezin najstariji sin dobio groznicu, osjećao grlobolju, mučninu te ga je boljela glava i kašljao je, a u roku od 48 sati su se isti simptomi javili kod svih petero članova obitelji.

Simptomi su se najkasnije javili kod njezinog osmogodišnjeg sina te je, kako Stacie kaže, "njegov slučaj bio najblaži".

"Da nije bila cijela obitelj bolesna i da nije postojala prijetnja od covida-19, ne bih ni nazvala pedijatra", priznaje majka koja nije ni slutila što je sve čeka.

Nakon sedam dana jedino je on bio i dalje bolestan pa su ga odlučili testirati. No, rezultati njegovog testa su bili negativni i na gripu i na koronavirus. Mislili su da je pokupio "gadan virus" te su čekali da prođe.

Dva tjedna od pojave prvih simptoma dječakova majka ga je pozvala u šetnju jer je pomislila da će mu biti bolje ako ustane i počne se pomalo kretati. Ipak, nakon što su otišli tri bloka dalje, osmogodišnjak, koji se inače bavi sportom i izrazito je aktivno dijete, nije bio siguran hoće li se moći samostalno vratiti kući.

"Kad smo se vratili kući, ponovno sam nazvala pedijatra", prisjetila se mama koja je prepričala njihovo iskustvo u Facebook postu objavljenom 108. dana od pojave prvih simptoma.

"Svakodnevno trpi groznicu. Imamo zatamnjene zavjese i dodatne deke na njegovim prozorima jer ga ponekad boli glava toliko jako da svaki tračak svjetlosti osjeća poput noža. Izgubio je 10 kilograma i sada uzima lijekove kako bi održao svoj apetit i pije Orgain za unos dodatnih kalorija. Osjeća bolove u mišićima. Osjeća se kao da će pasti ako se pokuša voziti biciklom ili prošetati stazom u blizini naše kuće", opisala je mama simptome s kojima se i dalje nosi.

Kako kaže, izdržao je nekoliko minuta u bazenu s braćom, ali je potom dobio groznicu zbog koje je morao provesti neko vrijeme pod dekom kako bi se ugrijao. Osim toga, zbog mučnina se više ne može voziti ni u automobilu. Cijelo vrijeme je iscrpljen, ali unatoč tome ima i problema sa spavanjem.

"Ima osam godina i nema dovoljno energije da bi se igrao vani, vozio bicikl, čitao knjigu ili predugo stajao", istaknula je Stacie te dodala: "Prošao je kroz gomilu testova i laboratorijskih postupaka kako bi isključili gotovo sve što bi tako dugo moglo uzrokovati ove simptome. Vrijednosti svakog testa su bile u granicama normale."

Jedino je snimka prsnog koša pokazala trag peribronhijalnog zadebljanja koji je simptom covida, a da je pritom tek malo kašljao.

"To pišem zato što mi je mučno slušati ljude kako se žale jer moraju nositi maske ili govore kako covid ne utječe na djecu. Točno je da djeca ne umiru velikom brzinom, no netočno je da koronavirus ne utječe na djecu. To vidim svojim očima. Ne znamo hoće li bolest našeg sina potrajati još tjedan dana ili je ovo sada kronično stanje. Nitko nam ne može reći. Nitko nema odgovore. Istina je da još ne znamo što ta bolest radi. Tek smo počeli shvaćati kako covid-19 djeluje u ranim fazama. Ne znamo što ovaj virus čini tijelima naše djece na duge staze", napisala je zabrinuta mama.

"Dakle, molim vas: ostanite kod kuće ako možete. Ne idite u Disney kad se otvori. Ne radite rođendane i ne pozivajte sve prijatelje. Nosite prokletu masku. To nisu teške stvari. Možete vi to. Vjerujem u vas. Na Floridi postoji osmogodišnjak koji leži 108 dana i on također vjeruje u vas", kratko je zaključila Stacia.

Osim toga, objasnila je kako je dječak jednom testiran na koronavirus, a kako je nalaz bio negativan, liječnici su nastojali isključili i druge potencijalne uzroke - rak, mononukleozu, bakteriju bartonelu, autoimune poremećaje, druge infekcije, pedijatrijski autoimuni neuropsihijatrijski poremećaj, Lajmska boreliozu itd. Tek sada vraćaju se izvornoj misli te vjeruju kako je riječ o reakciji organizma na koronavirus.

Njezina objava je dosad podijeljena gotovo 130 tisuća puta, prikupila je i više od 64 tisuća reakcija te 25 tisuća komentara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara