Mame u Americi dižu kredite da bi rodile: Pogledajte koliko košta porođaj

Mame u Americi dižu kredite da bi rodile: Pogledajte koliko košta porođaj
Foto: 123RF

ZA većinu roditelja u Hrvatskoj sam porođaj nije značajan udarac na kućni budžet. No za Amerikance su cijene zdravstvenih usluga nešto zbog čega mnoge žene razmišljaju hoće li ikada postati majke. 

Naime, mnoge žene se zadužuju kako bi na svijet donijele dijete. Ta tema ponovno je u fokusu javnosti nakon što je prošloga tjedna Elizabeth Bruening objavila fotografiju bolničkog računa iz kojeg se može iščitati da je porođaj platila čak 8000 dolara ili nešto manje od 54 tisuće kuna.

Ubrzo su i drugi počeli objavljivati priče o vrtoglavim iznosima koje su i sami podmirili kako bi rodili dijete u Americi. 

Prema izjavama nekih političara poput Alexandrije Ocasio-Cortez i američkog senatora Bernieja Sandersa, prosječan trošak porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama je 32 tisuće dolara, a zdravstveno osiguranje pokriva nešto više od dvije trećine tog iznosa. 

“Sve više roditelja je tjeskobno i pod stresom zbog troškova porođaja. Drago mi je da je to pitanje konačno u pozornosti političara”, izjavila je Bruening za portal Motherly.

Tijekom vikenda, Sanders je upitao na Twitteru: “Koji je najapsurdniji liječnički račun koji ste ikada primili?”

Tu društvenu mrežu preplavila su iskustva Amerikanaca među kojima i jedno prilično šokantno.

Naime, jedna mama je otkrila da je primila račun na iznos od 600 dolara (4000 kuna), iako je njen sin živio tek tri minute nakon čega je preminuo bez da je primio ikakvu liječničku skrb.

“Umro je gotovo odmah pa nije bio upisan u moj plan osiguranja. Zato sam dobila račun. Od bolnice u kojoj sam radila kao liječnica”, objavila je Jennifer Gunter koja je prije 15-ak godina na svijet donijela trojke. Njenu priču objavio je i ugledni New York Times. Samo je dvoje od trojice dječaka preživjelo. Najstariji Aiden nije uspio preživjeti.

“Kad sam došla doma, dobila sam račun s iznosom od 600 dolara za Aidana. Bio je naslovljen na roditelje Aidana XXX. To me prilično rastužilo. Dobila sam sepsu i bila doma možda tri dana. Moja dvojica sinova su ležala na odjelu intenzivne njege. Na trenutak sam pomislila da je Aidan živ”, prisjetila se.

Njeni sinovi danas su srednjoškolci i, iako se puno toga promijenilo, jedna stvar nije. Zdravstveni sustav u Americi i dalje neke tjera u bankrot. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara