Mitovi o dojenju: Ne vjerujte svemu što "znate"

Mitovi o dojenju: Ne vjerujte svemu što "znate"

Foto: 123rf

KADA je o dojenju riječ svi sve znaju, ili se barem tako prave, a činjenica je zapravo da dojenje, porod i odgoj/razvoj djece ne samo da nemaju i ne mogu imati univerzalna pravila, već se uz njih veže toliko mitova da smatramo kako je vrijeme da se neki od tih mitova konačno jednom zauvijek razriješe. 

1. Mlijeko naiđe u roku tri dana nakon poroda 

Istina? Pa i ne baš! Ali je zbog tog mita proliveno jako puno suza rodilja koje su vjerovale, čekale i razočarale se - bez potrebe! Naime, čak 25 posto žena "prijavilo" je da im je mlijeko nakon puno truda naišlo puno kasnije od ta tri dana, zbog čega su gorko plakale misleći da ono malo (kapi) kolostruma više nije dovoljno za njihovu bebu. No, istina je da je većini njih mlijeko naišlo nešto kasnije, ali na vrijeme, i da je njihovoj bebi u prvih nekoliko dana doista bilo dovoljno i tih "nekoliko" kapi super hranjivog kolostruma bilo taman toliko koliko je bebinom trbuščiću trebalo. 

2. Zbog dojenja je lakše skinuti kilograme viška 

Istina. Ali često i ne baš! I tu dosta toga ovisi upravo o vama i vašem organizmu, jer da - činjenica jest da dojenjem možete dnevno sagorjeti oko 300 do 500 kalorija, no ne zaboravite da za adekvatnu količinu mlijeka mama također treba nešto pojesti. Zato nekome kile idu dolje, a nekome baš i ne - sve ovisi o tome koliko majka ima potrebnu jesti, odnosno kako njen metabolizam reagira na sagorijevanje kalorija tijekom dojenja. 

>>>Tope li se dojenje kilogrami ili je sve to samo obična laž?<<<

3. Ako ne dojite beba će vam biti bolesnija, pa čak i gluplja 

Iako mnoge studije pričaju o pozitivnim stranama dojenja, kako za bebin imunitet tako i za razvoj njenih (budućih) kognitivnih vještina, činjenica je da dojenje ili nedojenje ni na koji način ne utječe na njihovu inteligenciju. Dakle, samim time, mit pada u vodu, a što se imuniteta tiče - dokazano je da je majčino mlijeko "najbolje gorivo", ali to je zapravo toliko trenutno i tiče se doslovno bebinog imuniteta i zdravlja u tom zadanom trenutku. Postoji čak i podatak da bi mama doslovno trebala satima i satima dojiti, odnosno davati bebi toliku količinu nutrijenata iz svog mlijeka samo kako bi njome, primjerice, mogla smanjiti rizik od obične upale uha. A što je opet nemoguće ako se bebini kanalići napune sekretom, pa upala primjerice od začepljenog nosića prijeđe na uho. 

Dakle, - činjenica jest da će dojenje bebe dobiti puno iz majčinog mlijeka, ali isto tako i da bebama formula neće naškoditi, nikako! 

4. Ako bebu hranite bočicom, neće ostvariti onakvu duboku povezanost 

Hej! Zar netko to i dalje doista tvrdi? Da mama neće stvoriti duboku vezu sa svojom bebom? Taj se scenarij viđa samo u disfunkcionalnim obiteljima, a ne u ovima u kojima se beba hrani na bočicu. 

5. Dok god dojite u grudnjaku ćete čuvati "petice" 

Možda prvih nekoliko tjedana, ali kasnije... ne vjerujte svemu što čujete i ne budite tužne ako se vaša petica smanjila na staru dvojku. Jednostavno, to je priroda. A ako će vas ikada uloviti strah da ćete s manjim grudima, a automatski imati i manje mlijeka - jednom zauvijek zapamtite da veličina "čaše" nema baš nikakve veze s količinom mlijeka.

6. Dojenje mora bar malo boljeti! 

Istina! Ali samo prvih 10-15 sekundi, dok se ne naviknu i bradavica, i beba i mama. Činjenica jest da je početak ere dojenja mnogim mamama prava muka, ali kada se jednom naviknu dojenje masovno zapravo prolazi bez problema. Jednom kada svi uđu u štos. I zato ako vi i dalje, nakon mjeseci i mjeseci dojenja osjećate velike tegobe prilikom hranjenja, obratite se za pomoć jer bol nakon toliko perioda jednostavno nije logična. Osim ako vam se redovno rade ragade, ako vas je beba ugrizla, ili vaše dojke jednostavno proizvode previše mlijeka pa vas ta količina boli, do trenutka dok vas beba ne oslobodi pritiska. 

>>>Ove "posebne" poze olakšat će dojenje i mami i bebi<<<

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara