Mogu li bebe postati ovisne o bijelim šumovima? Stručnjaci imaju odgovor

Mogu li bebe postati ovisne o bijelim šumovima? Stručnjaci imaju odgovor
Foto: Pexels

NOVOPEČENI roditelji pokušat će napraviti sve da njihovo dijete prespava noć. Kad je stres i neispavanost u pitanju, mnogi ne pitaju i iskušavaju dostupne metode, a spas ponekad pronalaze u bijelim šumovima. No ono što se pitaju je mogu li bebe postati o tome ovisne? Stručnjaci znaju odgovor i na ovo pitanje.

U intervjuu za Romper, pedijatar Harvey Karp kazao je da možda treba preispitati to pitanje.

"Bebe su još u maternici izložene zvukovima koji zvuče kao glasan usisivač. Zato je zapravo bebama teško u početku zaspati bez bijele buke", pojasnio je dr. Karp.

"Brinuti se da će dijete postati ovisno o bijeloj buci je kao brinuti da će odrasla osoba biti ovisna o spavanju u krevetu ili na jastuku. Vjerojatno vas ne bi uništilo da spavate na hladnom podu bez jastuka, ali vam ne bi ni bilo ugodno. Dakle, pustite djeci bijeli šum na koji su navikli, učinit ćete ih sretnijima, a i vi ćete se naspavati", poručio je.

Međutim, dr. Karp sugerira da bijeli šum ne upotrebljavate tijekom cijelog dana. Kaže da će djetetu pomoći slušanje normalnih, uobičajenih kućnih zvukova u svladavanju govora, glazbe i ostalog.

"Uz to, treba nadgledati i glasnoću bijelog šuma. Američka akademija za pedijatriju je 2014. godine testirala 14 aplikacija s bijelim šumovima namijenim bebama i pokazalo se da svi prelaze preporučene granice buke postavljene na 50 decibela", upozorava dr. Karp na svojoj web stranici.

Bijele šumove možete pronaći na YouTubeu ili u nekim besplatnim aplikacijama za pametne telefone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara