Muče vas sinusi? - odčepite ih s malo morske soli

Muče vas sinusi? - odčepite ih s malo morske soli

Foto: 123rf

TKO GOD je ikada patio od začepljenih sinusa zna koliko to može biti naporna boljka. Glava vam je doslovno začepljena, boli vas čak unatoč analgetiku, nos vam je naoko prohodan, ali vječno pun, oči vas bole i mislite da će vam eksplodirati skupa s cijelim gornjim dijelom glave. 

Ljekarija ima - posebno raznih super sprejeva za nos, ali oni čini se ne dopiru tamo gdje bi trebali. Pa se inhalirate. I uzimate još jednu dozu analgetika, ali sinusi su i dalje puni. 

U potrazi za lijekom pronašli smo - stare ljude, one koji još uvijek radije crpe lijekove iz prirode, a njihov je savjet - pročistite sinuse sa šakom morske soli. Ne ove obične za kuhanje, već ove što se koristi za posipavanje - krupne morske soli koju je potrebno samo dobro zagrijati na tavi bez ičega, zatim presipati u krpu i staviti tako vruće na sinuse. Ne prevruće naravno da se ne opečete, ali da bude dovoljno vruće da možete izdržati. Sol će se brzo početi hladiti dok vam grije bolne sinuse, a vi ćete provjereno uživati u njenoj toplini. Uloga soli je takva da njeni minerali izvlače upalu, a toplina da poboljša njeno djelovanje te blagotvorno utječe na upalu sinusa. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukoliko vam se od prvog  tretmana ne dogodi "plomp" u glavi te iz sinusa ne procuri, istu sol zagrijte opet i opet dok ne krene. Naravno, svako toliko dobro ispušite nos jer nešto se sigurno pokrenulo već nakon prvog puta. 

Ako vam pak niti nekoliko tretmana ne pomogne, možda uopće ni nemate probleme sa sinusima. Možda vam napetost u čeonom dijelu glave stiže od nekih drugih boljki, no čvrsto vjerujemo da će topla sol imati dobar učinak na sinuse i začepljen nos. Ili bolno uho!

Isti ovakav tretman s vrućom soli i običnom krpom može ublažiti bol upaljenog uha, što će posebno pomoći mališanima koji zbog užih kanalića češće imaju upale uha od odraslih. Tko zna kako boli uho, zna da je to jedna vrlo mukotrpna bol pa stoga djetetu složite jedan ovakav topli zamotuljak (možete sol presipati i u slatku šarenu čarapu) i dajte mu da ga prisloni uz uho.

Toplina će im svakako dobro doći. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara