Nakon smrti djeteta, roditelje se upozorava da ne koriste jantarne ogrlice

Nakon smrti djeteta, roditelje se upozorava da ne koriste jantarne ogrlice
Foto: 123RF

RODITELJI se upozoravaju da hitno prestanu koristiti ogrlice koje navodno ublažavaju bol prilikom izbijanja zubića nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila da nisu sigurne.

18-mjesečno dijete se njome nedavno zadavilo tijekom spavanja, dok se sedmomjesečna beba gotovo ugušila perlicama drvene narukvice za zube iako je bila pod nadzorom roditelja, izvijestila je ova američka Agencija.

Majke i očevi često posežu za ogrlicama i narukvicama kako bi ublažili nelagodu koja se javlja prilikom izbijanja zubića, a zbog koje su djeca ponekad nervozna i plačljiva. Smatra se da bi im nakit mogao pomoći u tom teškom, ali ključnom stadiju razvoja, budući da beba tako ima nešto što može žvakati i potiče zube da lakše izbiju.

Proizvođači jantarnih ogrlica tvrde da smola u ogrlicama pomaže ublažiti upalu i bol.

Takav nakit koriste i djeca s posebnim potrebama kao što su autizam ili poremećaj nedostatka pažnje ili hiperaktivnost (ADHD) za senzornu stimulaciju.

Međutim, FDA upozorava da ogrlice djecu dovode u opasnost od ozljeda i smrti.

“Znamo da su ogrlice i proizvodi za žvakanje postali sve popularniji među roditeljima koji žele djeci olakšati bol, ali pojavili su se ozbiljni rizici, a to nas brine. Djeca su u opasnosti od ozbiljnih ozljeda koje takvi predmeti mogu uzrokovati pa čak i smrti”, upozorio je povjerenik FDA Scott Gottlieb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara