Naučite dijete da vas ne prekida u razgovoru uz ovaj mali trik

Naučite dijete da vas ne prekida u razgovoru uz ovaj mali trik
Foto: 123rf
 
DJECA su nestrpljiva! Što im padne na um žele ostvariti odmah i sada.
 
Zato treba utrošiti dosta truda jer se vježbanjem i ponavljanjem, uz određene male trikove, kod djece može itekako stvoriti strpljivost. 
 
Svaki roditelj suočava se s povišenim tonom djeteta koji želi njegovu pažnju, pogotovo kad je roditelj zauzet razgovorom s nekim drugim.
 
Kada ne pomogne glasan ton, ili čak vikanje, dijete će za čas primijeniti taktiku potezanja roditelja za hlače ili suknju i nastaviti ih dozivati, samo da dobije njihovu pažnju.
 
Kako ih onda odviknuti od takvog nepristojnog ponašanja i odgojiti ih da strpljivije pričekaju dok roditelj završi razgovor?
 
Jednostavno, pomoću malog treninga.

Objasnite djetetu da umjesto dozivanja mama, tata, vikanja ili potezanja, kako bi prekinuo vaš razgovor s nekom osobom, stavi ruku na vaše zapešće, malo pričeka. Roditelj će tada znati da ga dijete treba nešto pitati te će ili uljudno prekinuti razgovor ili ga nastojati čim prije završiti. Naravno, to nije trik koji će dijete usvojiti odmah. Potrebno je ponavljanje, ali bi ova tehnika djetetu mogla izgledati kao dio igre te bi je trebalo brzo usvojiti.
 
Kad vas zatreba dok ste zauzeti s nekim drugim, doći će do vas, uhvatiti vas za zapešće i pričekati nekoliko sekundi dok vi ili vaš sugovornik ne završite rečenicu. Tada djetetu dajte potpunu pozornost. 
 
Pokušajte! Ova metoda zaista daje rezultate!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara