Naučite sinove kakvi su to barem približno savršeni muškarci

Naučite sinove kakvi su to barem približno savršeni muškarci

Foto: 123rf

MOŽEMO MI govoriti da je posve svejedno odgajamo li curice ili dječake, ali hajde ne budimo ni licemjerni ni nerealni - što god mislili svima nam se potkrade nešto čime spominjemo očitu razliku među njima. Da, curice i dječaci jesu različiti, isto kao što se žene razlikuju od muškaraca i to ne samo fizički. Želimo muške kavalire, želimo da istodobno budu i papučari koji će to hrabro priznati i muškarčine koji će to javno biti. Želimo da nas maze, paze, da budu tu za nas, ne da nam pomažu nego da budu ravnopravni s nama po pitanju svega što se tiče braka i obitelji. 
 
Isto tako znamo i da su muževi već skrojene ličnosti koje baš i nije više lako preodgojiti, jer to su trebale učiniti njihove mame. Mi smo ih dobili takve kakvi jesu, malo ih prekrojili, malo stisnuli, malo pustili, no svaka majka koja ima muško dijete sanja o tome da će baš njen sin biti idealan muškarac za kojeg će se grebati sve kvalitetne žene. Kvalitetne, naravno, pa nećete im valjda poželjeti neke oštrokondže koje će ih stisnut između kauča i zida. 
 
No, za sve to treba sina pripremiti za ulogu muškarca, a da bi u svojoj ranoj mladosti već postali male osobice koje će svoju muškost znati isklesati onako kako treba (jer valjda mi cure znamo kakvi su to THE muškarci), pa bi im mogli već sada usaditi neke dobre temelje. One koje im mogu usaditi mame, dok će se za one muškije stvari pobrinuti - tate. 
 
Uostalom, što god da im dobro usadite u njihovim prvim godinama života sigurno im neće odmoći u budućnosti. 
 
1. Tvoji su snovi veći od tvojih strahova - vaše bi dijete trebalo znati da dok je god voljno truditi se najviše što može, dok sanja velike snove i uči na vlastitim greškama neće postojati ništa što neće moći postići. 
 
2. Emocije nisu i ne smiju biti tabu - za mnoge je muškarce iskazivanje osjećaja tabu tema, nešto što nisu navikli raditi i nešto što im nije ni u primislima da bi trebali raditi. Zato svoje sinove naučite da su osjećaji nešto što nosimo u sebi i kakvi god oni bili, morali bi ih znati iskazati. Biti muško ne znači skrivati osjećaje, i skrivati se od osjećaja. Biti muškarac znači biti dovoljno hrabar da ih obznani. 
 
3. Nijedan čovjek nije otok - koliko se god trudimo biti samostalni i neovisni, a muškarci tome teže više nego mi žene, ipak moraju znati da se ne može uvijek biti sam i djelovati sam. Svaki bi čovjek trebao biti okružen dobrim ljudima koji će biti spremni uskočiti, baš kao što i vaši mali muškarci moraju znati kako biti dostupni onima kojima će ponekad zatrebati još jedna ruka. Svi mi trebamo nekoga kako bi živjeli i preživjeli, a pritom je i zabavnije uvijek biti u dobrom društvu. 
 
4. Ne postoje vile koje će se brinuti o nama - učite svoje sinove praktične životne vještine koje će im biti potrebne tijekom života. Nemojte ih sklanjati s puta kada radite nešto u njihovu korist. Učite ih kako bi mogli živjeti samostalno, kako bi znali sebi oprati majicu, skuhati ručak, pa iako su sada možda još uvijek mali i vi se silno volite brinuti o njima, počnite ih polako učiti o malim svakodnevnim stvarima kako bi na vrijeme zavoljeli i stekli radne navike. 
 
5. Ljubi svim svojim srcem - vjerujemo da ne želite da vaši sinovu budu okrutni prema ženama pa ih stoga naučite kako da vole svim svojim srcem jer ako želite da jednoga dana nađu ženu koja će ih jednako tako voljeti, koja će ih cijeniti, podupirati i voljeti, onda isto to moraju znati i vaši sinovi. Ljubav se ljubavlju vraća. 

6. Život je pun prepreka, ali još više sretnih trenutaka - oni moraju biti svjesni da život nije ravna linija popločena srećom i igračkama. Već od rane mladosti moraju shvatiti da su usponi i padovi sastavni dio svega, isto kao i sreća i tuga. No da bi znali uživati u sreći morat će znati prevladati i tugu, a ako će se kroz život voditi optimizmom znat će prepoznati da je život ipak češće satkan od malih sretnih trenutaka. I neka ih cijene, neka ih broje, neka u njima uživaju i njima se nadaju. 
 
7. Ti si sine poseban - kao što je svaka pahuljica posebna i različita, kao što je svaki ljudski otisak poseban i drugačiji, tako smo i mi ljudi posebni. Zato ih nemojte uspoređivati s nikim, ni boljim ni lošijim - učite ih da uvijek njeguju svoje posebnosti. Tako će najbolje znati koliko su posebni i tako će se najlakše ponositi sobom. 
 
I da. Već ih sada učite da spuste tu dasku za wc kako vas njihova žena ne bi spominjala svaki dan! 
 
Bolje spriječiti nego liječiti! 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara