Nekoliko trikova kako klince natjerati da vas poslušaju od prve

Nekoliko trikova kako klince natjerati da vas poslušaju od prve

Foto: Instagram/123rf

UMORNI ste od svakodnevnog ponavljanja, umorni od toga da vas klinci ne fermaju pol posto, znajte, ima lijeka. Dosljednost je, kad su djeca u pitanju, majka znanja, ali ponekad je bolje kada dosljednosti dodate i pokoji provjereni trik. Kaže tako Leslie Pepper, autorica članka objavljenog u Parents Magazine.

"Znate, vi niste jedini koji svojim klincima svaki dan morate davati prilično nebulozne naputke i to otprilike tri, četiri i više puta zaredom, jer vas jednostavno ne slušaju i bezobrazno ignoriraju. Nema roditelja koji nije gubio živce ponavljajući „prestani nabijati tom loptom“, „ne bacaj igračke na brata“, „ne lupaj tom stolicom“, „nemoj šarati po stolu“, „neću ti dati svoj mobitel“, „prvo ručak onda čokolada“.... u nedogled bi mogli nabrajati što sve jedna mama mora izgovoriti svom djetetu, jer nije problem ta naredba, zabrana, obećanje, zamolba, problem je što klinci ne slušaju i rijetko kada prestanu od prve.

Djeca nisu sposobna raditi dvije stvari odjednom

Kad se dijete zaigra i radi nešto lijepo ili glupost, zapravo im je teško čuti i poslušati. Oni su još uvijek premali za multitasking pa ih stoga, kad želite da vas poslušaju, prvo zamolite da nakratko prestanu raditi to što već rade, spustite se na njihov nivo i potom zatražite da vas poslušaju. Tako će biti koncentrirani samo na ono što im govorite. Inače će vas ignorirati, jer će se baviti onime što njih više zabavlja.

Budite direktniji

Naravno da svaki odrastao čovjek ima potrebu objasniti zašto se nešto ne smije raditi, ali dok vi objašnjavate, malo dijete svakom novom riječju gubi nit vašeg objašnjenja. Zato budite kratki i direktni. Primjerice: umjesto „Požuri se s tim spremanjem, zakasnit ćemo u vrtić“, recite: „Vrijeme je da odmah obuješ cipele i uzmeš svoje stvari“.Namamite ih izazovom

„Odi operi zube i na spavanje“ jedna je vrlo dosadna naredba, a kako znamo da djeca vole izazove, zašto ih ne bismo pridobili rečenicom: “Kladim se da ne možeš biti u krevetu za tri minute“, ili „Kladim se da ću ja danas duže četkati svoje zube od tebe“.

Navucite ih na dobre navike

Svako dijete ima gomilu navika koje nisu dobre, koje vas živciraju. Primjerice – vole vam odgovarati, vole za sve govoriti neću... zato umjesto da se živcirate radi tih loših navika, koje im je nekad stvarno teško izbaciti iz glave, koncentrirajte se na ponašanje koje vi želite da vam pokažu.  

Pohvala je tu ključ, ali na zabavan način. Ako u nekoj prilici izostane njihova uobičajena loša navika, primjerice – ne odgovore vam onako kako to samo oni znaju, vi se vidljivo zapanjite: „Vauuuu – pa ti nisi ništa odgovorila na to, vauuu, bravo, jupiiii". Vaša reakcija njima će biti zabavna i prilično će ih usrećiti, pa će poželjeti češće biti baš takvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno budite dosljedni - bez pregovaranja

Djeca trebaju imati tu sigurnost da se pred vama pokažu u pravom svjetlu. Ako žele pregovarati, to je okej, tako djeca uče, ali roditelji oprez – pregovaranje u onom obliku kada vi nešto kažete, a oni na to imaju 12 svojih argumenata, nije dobro pregovaranje. Kada im kažete da za 10 minuta moraju biti u krevetu, a oni krenu sa svojim argumentima, recite im da zašute iste sekunde – danas, sutra, prekosutra. Tu morate biti dosljedni ako želite da vas za neke svakodnevne stvari slušaju bez pogovora, a to je moguće samo ako im ne date prostora da oni naređuju vama.

Kada riječi ne pale, pokažite im

Primjerice: ako starije dijete maltretira mlađe (uobičajena pojava), a vi stalno objašnjavate da mlađe dijete to boli fizički ili psihički, jednostavno nacrtajte slomljeno srce i svaki put kada starije dijete (primjer može biti i za mlađe) krene sa svojim borbenim i svađalačkim akcijama, vi šutite, nemojte ništa reći, samo im u ruke dajte to simbolično slomljeno srce.Samo ih podsjetite na posljedice

Dijete stalno skače baš oko stola na koji se već ogrebalo, lupilo glavom. Bol je nešto što djeca dobro pamte, pa ih umjesto zabrane samo podsjetite „Nedavno si se baš tu jako ozlijedio, sjećaš se kako te je boljelo?“.

Nemojte ih moliti i davati im povod da vam kažu ne

Jedna od najvećih dječjih drama je spremanje igračaka, zato im nikada nemojte reći: „Hoćeš li, molim te, pospremiti igračke“. Djeca će logično odgovoriti – ne. Zato im naredite, ali im i dajte izbor: „Izaberi samo nekoliko igračaka i spremi ih u kutiju“, „A sada izaberi još dvije...“.

Preokrenite naredbu

Kada dijete čuje – nemoj, prestani, stani – kao da ih sama ta riječ zagluši i jednostavno je odbijaju čuti. Zato umjesto „Prestani navlačiti brata/psa", recite  "Budi pažljiviji s njim“.

Svaka obitelj svakog se dana nalazi se u gomili ovakvih situacija. Ponekad je teško odreagirati kako treba, ali ako ste dosljedni u onim svakodnevnim „naredbama“ i ako se u svim drugim situacijama povodite ovim trikovima, a posebno onim prvim (vratite se i zapamtite ga), vaš bi suživot s djetetom (jer svi su oni u ovom pogledu manje-više isti) trebao biti znatno jednostavniji. Bez nepotrebnog ponavljanja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara