Neobična metoda: Žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele

Neobična metoda: Žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele
Foto: 123RF

KADA se odlučite na dijete, vjerojatno ćete biti spremni isprobati različite metode ostajanja u drugom stanju.

Ako ubrzo ne ostanete trudni mogli biste se uloviti kako razmišljate o savjetima koje ste pročitali u medicinskoj literaturi, ali i onima koje vam je spominjala baka. Konzumiranje namirnica koje navodno potiču plodnost, kao i podizanje nogu u zrak nakon spolnog odnosa samo su neke od tih metoda. No, u posljednje se vrijeme sve češće spominje korištenje menstrualnih čašica u svrhu bržeg zatrudnjivanja. Da, dobro ste pročitali.

Za one koji ne znaju što je menstrualna čašica, riječ je o ekološki prihvatljivoj zamjeni za tampone i uloške koja svakim danom postaje sve popularnija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Squire (@jamiesquire_) on

Ginekologica dr. Sherry Ross je potvrdila činjenicu da mnogi parovi koriste menstrualne čašice u svrhu bržeg zatrudnjivanja, ali i izbjegavanja skupih tretmana plodnosti.

"Žene odmah nakon spolnog odnosa stavljaju menstrualnu čašicu u vaginu kako bi osigurale da sperma ostane na mjestu, blizu ulaza u maternicu", objasnila je dr. Ross za Parents.

Iako nije potvrđeno da ova metoda stvarno djeluje, dr. Ross smatra da bi mogla pozitivno djelovati. Odnosno, ističe kako bi držanje sperme blizu vrata maternice i omogućavanja kretanja sperme samo u jednom smjeru, moglo povećati šanse za začeće.

Ipak, postoje i negativne strane.

Ginekologica i stručnjakinja za neplodnost, dr. Daniela A. Skora kaže kako bi korištenje čašice u tom razdoblju moglo promijeniti vaginalni PH, što može dovesti do infekcije, ali i razvoja bakterija.

Kako god, mnoge majke tvrde kako im je ova metoda pomogla, a jedna od njih je i Julia Dennison iz New Yorka koja kaže kako je uspjela ostati trudna već nakon prvog pokušaja.

"To je možda bila samo slučajnost, ali volim misliti kako je menstrualna čašica pomogla", izjavile je te dodala da ako se ikada odluči na još jedno dijete opet će pokušati koristiti menstrualnu čašicu kao pomoć u začeću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara