"Nikada neću biti ovakva majka!"

"Nikada neću biti ovakva majka!"
Foto: 123rf

PRIJE nego što ste postali mama, sigurno ste proveli barem jedno desetljeće u ponavljanju najpopularnije fraze kod mama - Nikada neću biti takva! Donosimo vam najčešće uzorke za koje gotovo sve mame tvrde da nikada neće postati dio njihova života. No nekako po putu spontano ipak postanu. Jeste li i vi prekršile ova pravila kojih ste se grozili?
 
Mama koja se dere
 
"Uvijek ću ostati smirena, vikanjem se ništa ne rješava." Sada vam se vjerojatno čini kao potpuna utopija jer smireni ton u većini slučajeva djeca potpuno ignoriraju.
 
Mama koja nudi mito vlastitoj djeci
 
Mislili ste da vas dijete nikada neće ucjenjivati? I još važnije, da nećete pasti na takve ucjene? Sigurno ste barem nekoliko puta ponudili mito u obliku čokolade ili bombona radi mira u kući i odlučili provoditi svoje odgojne metode na neke bolje dane. Kada živci budu smireniji i kada budete imali više vremena za objašnjavanje djetetu.
 
Mama kojoj ponestaje potrepština za dijete
 
Uvijek ste mislili da se vama ne može dogoditi da ostanete bez pelena ili vlažnih maramica jer je barem to lako kupiti na vrijeme? U nedostatku vremena i mnogo drugih obaveza koje su vam trenutno u glavi, sigurno vam se dogodilo da shvatite da se možete samo nadati da dijete neće trebati novu pelenu prije jutra.

Mama koja bi ponekad radije bila na poslu 

Osobito u situacijama kada je dijete već skoro potpuno ozdravilo, samo malo nosić curi, a vas čeka brdo nezavršenog posla u uredu, sasvim je normalno da biste ponekad voljeli pobjeći na posao i odmoriti. Niste zbog toga loša majka.
 
 
Nepristojno probijanje kroz gužvu i oduzimanja prednosti drugima
 
Mama koja juri s kolicima po nogostupu ili se gura u redu na blagajni oduvijek je bio najbolji prikaz onog što ne želite postati? Kada shvatite da uz dijete 24 sata dnevno nisu dovoljna za sve obaveze koje imate, priključit ćete se ovim mamama.
 
Ne reagirate na djetetovo pogrešno ponašanje
 
Iako su vam se ovakve mame činile neodgovornima i bile glavno opravdanje za nepristojno ponašanje djeteta, gotovo sve mame s vremenom postanu takve. Nakon cijelog dana održavanja discipline sigurno dođete do trenutka kada više ne možete, već jednostavno pustite neka stvari idu svojim tokom.
 
Drugi odgajaju vaše dijete
 
Kada se vratite na posao, shvatit ćete da je nemoguće da držite sve konce u rukama i paralelno uspijevate graditi karijeru. Dadilja, vrtić ili baka-servis imat će velik utjecaj na vaše dijete, veći nego što vi to želite, no to malo možete promijeniti. Umjesto da budete ljubomorni na dadilju koja cijeli dan provodi s vašim djetetom, iskoristite ono malo vremena što imate s djetetom najbolje što možete.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara