Nikada niste čuli za sendvič metodu, no promijenit će vaš pogled na odgoj djece

Nikada niste čuli za sendvič metodu, no promijenit će vaš pogled na odgoj djece
Foto: 123RF

BITI roditelj je težak posao. Odgoj i podučavanje vrijednostima i ispravnom ponašanju, bez kažnjavanja djeteta, čini se gotovo nemogućim. Ali istraživanje pokazuje da je konstruktivno kritiziranje jednostavno ako to učinite ispravno. 

Upravo to je takozvana "sendvič metoda" koja omogućava da roditeljstvo bude učinkovitije i ugodnije za dijete, ali i roditelja, prenosi portal BrightSide.

Dječji psihijatar dr. Daniel Amen smatra kako mnogi roditelji ili prigovaraju djetetu na vrlo grub način ili, naprotiv, plaše se da će pregrubo razgovarati sa svojim djetetom. Doktor Amen je identificirao dvije karakteristike koje čine pozitivnu razliku u roditeljstvu - biti čvrst, ali i pokazati ljubav.

Kad su roditelji konkretni i odlučni prema neželjenom ponašanju djeteta, ali pristupe mu s ljubavlju, ljubaznošću i pažnjom, imat će dobre rezultate. 

Pohvale

Prije nego što dođete do najvažnije točke razgovora, pokušajte započeti razgovor s nečim pozitivnim o djetetu. To će probiti led i ublažiti stres. 

Ovdje je važna konkretna pohvala, opće rečenice poput "Ti si dobro dijete" neće funkcionirati.

Ako želite razgovarati o njihovom ponašanju, bolje je prisjetiti se trenutka kada se dijete ponašalo na lijep način ili kada je pozitivno utjecalo na druge.

Recite svoje mišljenje - budite detaljni i konkretni

Čim ste sigurni da vas je dijete čulo, možete mu se obratiti zbog problema ili problematičnog ponašanja. Opet, primjedbe i komentari trebaju biti konkretni. 

Izrazi poput "Ne sviđa mi se tvoje ponašanje" ili "Nikad ne smiješ to ponoviti" ne samo da ne objašnjavaju što je dijete pogriješilo, već mogu i potaknuti dijete da se povuče iz razgovora. 

Ne prigovarajte djetetu i nemojte im govoriti kako se ponašati, već pokušajte zajedno doći do rješenja za poboljšanje situacije.

Pitajte ih za mišljenje

Nakon što završite glavni dio, pokušajte dobiti povratnu informaciju od svog djeteta. Važno je čuti kako je dijete primilo vašu poruku. Pitajte je li razumjelo što ste mu objasnili, slaže li se s tim i ima li što za dodati. 

U redu je ako se dijete želi svađati s vama. Održavajte smiren ton glasa, slušajte i ne ometajte ga, a zatim ponovno razgovarajte.

Recite djetetu koliko ga volite

Važno je pravilno završiti razgovor kako dijete ne bi pomislilo da vas je razočaralo i da ga više ne volite. To može razviti snažan osjećaj krivnje u djetetovom umu ili se ponašanje može pogoršati u znak protesta. 

Završite razgovor još jednom konkretnom pohvalom te pokušajte ne koristiti standardne izjave i stalno korištene riječi nego im recite svoje istinske, pozitivne osjećaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara