Novo istraživanje otkrilo da mnoge buduće mame ne znaju za ovaj simptom trudnoće

Novo istraživanje otkrilo da mnoge buduće mame ne znaju za ovaj simptom trudnoće
Foto: 123RF

MUČNINA i izostanak menstruacije su najpoznatiji simptomi trudnoće, ali nisu jedini. Štoviše, većina budućih mama će tijekom trudnoće iskusiti natečene gležnjeve, bolna leđa ili pak konstantan osjećaj umora. No novo istraživanje koje je proveo American Optometric Association otkrilo je da jedna od šest budućih ili novopečenih majki doživi i promjene vida tijekom trudnoće, a da čak dvije od pet majki nisu bile svjesne da su promjene vida u trudnoći uopće moguće.

Prema riječima predsjednika AOA-a i optičara Samuela D. Piercea, promjene vida uzrokovane su hormonskom neravnotežom, a simptomi mogu uključivati ​​suhe oči, migrenu, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlo.

"Ako pacijentica na primjer zadržava vodu, tekućina se može nakupiti iza oka ili u samoj očnoj jabučici, potičući promjene u obliku rožnice. To mijenja način na koji svjetlo prolazi kroz oko, što može narušiti ili izobličiti oštrinu vida, a žene mogu otkriti da njihove korektivne leće više nisu tako učinkovite kao što su bile prije trudnoće", objasnio je Pierce te dodao kako su to ipak najčešće privremeni poremećaji koji će proći nakon porođaja.

Također, dr. Pierce naglašava kako bi svaka žena trebala liječnika detaljno informirati o postojećim zdravstvenim problemima, kao što su glaukom, visok krvni tlak ili dijabetes, piše People.

No promjene vida mogu biti i simptom jednog teškog stanja trudnoće - preeklampsije. To je poremećaj u trudnoći koji može, ako se ne tretira pravilno, izazvati ozbiljne posljedice, u teškim slučajevima čak i smrt djeteta. Javlja se u 3 do 8 posto trudnica, i to najčešće nakon 20. tjedna trudnoće, a može se manifestirati i kroz povišen krvni tlak te visoku razinu proteina u urinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara