Novo istraživanje sugerira da se Covid-19 ne prenosi s trudnice na plod

Novo istraživanje sugerira da se Covid-19 ne prenosi s trudnice na plod
Foto: Pexels

KONAČNO i neke dobre vijesti vezane za koronavirus i njegovo širenje svijetom. U istraživanju objavljenom prije nekoliko dana kineski znanstvenici su izvijestili da se prema njihovim istraživanjima virus Covid-19 ne prenosi s trudnica na plod odnosno novorođenčad.

Ovo je već drugo istraživanje u Kini u zadnja dva mjeseca s istom temom i oba puta se došlo do istog rezultata. Za samo istraživanje znanstvenici su promatrali četiri trudnice iz kineskog grada Wuhana koje su rodile dok su bile zaražene.

Niti jedno dijete nije imalo simptome virusa i odmah po rođenju rađen im je bris grla koji je bio negativan. Jedno dijete imalo je manjih problema s dišnim putevima koji su nakon nekoliko dana prošli, a kod dvije bebe javio se osip koji je također nestao sam od sebe.

Nije moguće utvrditi postoji li poveznica između ovih problema i virusa, no i bebe i majke su nakon nekoliko tjedana zdrave i dobro. Ono što su istraživači zaključili je da je carski rez ipak malo sigurniji u prevenciji širenja virusa te da se nakon rođenja dojenjem ne može prenijeti virus na bebu.

Ipak, trudnice su pod većim rizikom od komplikacija ukoliko bi se zarazile virusom. Iako ih je većina na kraju ozdravila, postoji povećani strah od komplikacija poput upale pluća i promjena na dišnim putevima. Za zaštitu od bolesti liječnici preporučuju redovno pranje ruku, odmor, dovoljnu količinu vode i smanjivanje stresa koliko je god moguće.

Potrebno je još dosta istraživanja da bi se utvrdile sve opasnosti koje potencijalna infekcija koronavirusom može uzrokovati kod novorođenčadi i djece, ali trenutno se čini da je ova skupina najotpornija na virus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara