Odličan BBC-jev eksperiment o stereotipima u odgoju koji morate vidjeti

Odličan BBC-jev eksperiment o stereotipima u odgoju koji morate vidjeti

Screenshot: YouTube

EKSPERIMENT koji je provela ekipa BBC-ja zaista je znakovit jer dokazuje koliko je moderno društvo postalo ovisno o stereotipima koji se tiču spolne različitosti.  

Nije to nešto novo. Zapravo, posljednjih godina ipak svjedočimo blagim pomacima prema izjednačavanju razlika, pogotovo kad pričamo o djeci, međutim, još uvijek imamo previše toga što upućuje na nešto što je tipično žensko ili tipično muško, iako to nije urođeno našoj djeci.  

Ona to uče kroz odgoj i stavove društva pa zato danas već i dvogodišnjaci ne znaju zapravo zašto biraju samo one stvari koje su namijenjene samo njima. Dječaci ne vole lutke ni ženske boje, dok djevojčice neće ništa plavo jer je to za dečke, a autiće vole samo potajno.  

Da bi se to promijenilo, da bi društvo odraslih prestalo s takvim stereotipa, a da bi onda moderne generacije djece imale izbor slobodan od predrasuda, ekipa BBC-ja napravila je ovaj mali eksperiment.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvali su ga #NoMoreBoys&Girls, a pitanje koje se nametnulo kao zaključak cijele priče glasi: "Jeste li sigurni da svoju djecu ne odgajate prema spolnim stereotipima, prema igračaka koje im kupujete?"

Pogledajte eksperiment, a zaključak donesite sami. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara