Ovo su tri najveće greške koje očevi rade sa svojim kćerima

Ovo su tri najveće greške koje očevi rade sa svojim kćerima
Foto: Instagram

KOLUMNIST portala The Father Hood, Jeremy Macvean, odrastao je uz dvojicu braće, većina njegovih prijatelja su muškarci i znaju sve o“muškim” problemima. Nakon što se oženio i postao otac tri djevojčice, našao se pred pravim izazovom. Svjestan da je riječ o najvažnijim životnim ulogama, supruga i oca, odlučio je doznati više o odnosu sa ženama.

Zbog toga je s Madonnom King, autoricom knjige Fathers and Daughters, razgovarao o najvećim greškama koje očevi rade sa svojim kćerima.

Naime, King je intervjuirala 1300 djevojaka i 400 očeva, ali i psihologe i stručnjake, kako bi doznala sve manje lijepe strane odnosa između očeva i kćeri. 

Prva greška: “Nisu prisutni”

“Najveći problem je odsutnost. Gotovo sve djevojke s kojima sam razgovarala su rekle da je majka primarni skrbnik. Previše očeva uopće na sebe ne gledaju kao na roditelja, već se vide kao davatelji, pa je to tako i u očima njihovih kćeri.”

King se u razgovoru s Macveanom prisjetila razgovora s jednom 15-godišnjakinjom.

“Bila sam prva koja je dobila najnoviji iPhone. Ali više nisam imala vezu s ocem. Udaljili smo se. Zašto bih se njemu obratila s problemom?”, upitala je djevojka.

Očevi često čine ono što smatraju ispravnim, ali ako nisu tjelesno prisutni i bliski s djetetom, škode odnosu koji imaju s djecom. 

“Iako više nismo tradicionalno društvo, očevi su i dalje previše odsutni. Pišući knjigu sam razgovarala s liječnikom pacijenata koji boluju od raka. Rekao mi je da očevi uvijek imaju dva pitanja kad ih suoči s dijagnozom. Prvo je kakve su prognoze i program liječenja, a drugo: “Zašto nisam proveo više vremena sa svojom djecom?”. Sposobnost da provedete vrijeme s obitelji je vitalna”, pojasnila je King.

Druga greška: “Ne uspijevaju izgraditi vezu”

“Druga najveća pogreška tiče se aktivnosti. Očevi moraju pronaći način da izgrade odnos i vezu s kćerima odvojeno od partnera i druge djece.”

King smatra da mnogi očevi zanemaruju izgraditi vezu jedan-na-jedan s kćerima. 

“Mnogi očevi se povlače jer misle da njihove kćeri trebaju privatnost ili im je tako lakše. Pronađite nešto jednostavno. Ako vaše dijete voli nezdravu hranu, povremeno s njim posjetite restoran brze hrane. Ako je riječ o djevojci tinejdžerske dobi, prošećite s njom do škole. To se iznova pokazuje uspješnim”, savjetuje King.

Također, važne su zajedničke strasti i aktivnosti. Očevi koji vole rock, nerijetko nauče svoje kćeri da zavole takvu vrstu glazbe. 

“Moja kći ima 15 godina i s tatom ide na pilates. Prije nekoliko tjedana sam je upitala p čemu razgovaraju, a ona se okrenula ocu, namignula i rekla mi: 'Žao mi je, mama, ono što se dogodi na pilatesu, ostaje na pilatesu'", dodala je.

Treća greška: “Ne vrednuju njihovo mišljenje”

“Treća najvažnija stvar je vrednovati njihovo mišljenje. Ako kći dođe doma i kaže da podržava republikance, a otac kaže da je to glupo i nezrelo, zadat će velik udarac vezi koju su izgradili.”


King je prepričala da su mnoge djevojke otkrile da je ovo razlog zbog kojeg su prestale s roditeljima dijeliti svoja promišljanja.

“Ako im kažete da se ne slažete, ali ih zamolite da vam racionalno pojasne svoj stav, promijenit ćete smjer diskusije. Naši odgovori i vrednovanje onoga što djeca govore je stvarno važno”, zaključila je spisateljica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara