Ovu potencijalno fatalnu grešku u automobilu radi velik broj roditelja

Ovu potencijalno fatalnu grešku u automobilu radi velik broj roditelja
Foto: 123RF

VEĆINA odraslih s vremena na vrijeme ne koristi sigurnosni pojas u automobilu, ali istu grešku rade i kada su njihova djeca u pitanju. To su pokazala istraživanja u brojnim zemljama. U Velikoj Britaniji to neće učiniti jedan od sedam roditelja, a slični poražavajući podaci zabilježeni su i u Hrvatskoj.

“Djeca se rijetko prevoze na prednjem sjedištu, ali kad sjede naprijed velik broj njih nije vezan (46,94 posto). Djeca sjede u sjedalicama montiranim na zadnjim sjedištima u 67,13 posto slučajeva”, podatak je iz velikog istraživanja HAK-a provedenog od veljače do kraja travnja ove godine, a kojim je zabilježeno ponašanje više od 18 tisuća osoba u skoro 13 tisuća automobila.

Najčešći izgovori roditelja su kašnjenje i kraća udaljenost vožnje.

Dok u Hrvatskoj kazna za vožnju bez pojasa iznosi 500 kuna, u Velikoj Britaniji je čak 500 funti. Ipak, 22 posto Britanaca priznaje da djecu ne vežu ispravno. 

“Naše istraživanje pokazalo je da tisuće djece roditelji ne vežu ispravno. Nema sumnje da tako pokušavaju kupiti vrijeme u već ionako prenatrpanim dnevnim rasporedima”, rekao je Nick Ansley iz jedne britanske osiguravajuće kuće. 

Joshua Harris, direktor kampanje o sigurnosti na cestama u Velikoj Britaniji, kaže kako vezanje djece ne bi smjelo biti uopće predmet rasprave.

“To je najjednostavniji i najlakši način na koji se ljudi mogu zaštiti u automobilu”, poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara