Porod uz “rajski plin” novi je hit u čakovečkoj bolnici: Isprobalo ga je 27 žena

Porod uz “rajski plin” novi je hit u čakovečkoj bolnici: Isprobalo ga je 27 žena
Foto: 123RF

ČAKOVEČKA bolnica godišnje broji oko 1100 porođaja. No ta brojka mogla bi se i povećati jer su nabavili aparat s medicinskim, takozvanim rajskim plinom koji je u mjesec dana isprobalo 27 rodilja. Navodno smanjuje bol i opušta, a to potvrđuju i mame koje su ga koristile.

“Pomoglo mi je kod bolova, mogla sam se opustiti, mogla sam disati, nisam toliko osjećala trudove i zbilja mi je pomoglo”, kaže za HRT Ivana Šestak, čija je kći Leni rođena uz pomoć "rajskog plina". Ona je drugo dijete u obitelji Šestak, a njezina majka ističe da su joj dosadašnja dva porođaja neusporediva.

Glavna primalja u ŽB Čakovec, Karmen Cecarko Vidović, pojasnila je da svaki lijek koji dobiva trudnica u trudovima prolazi kroz posteljicu i dobiva ga dijete.

“Ovaj plin tako ne dolazi do djeteta i ne šteti djetetu. A trudnica se opušta. Nije da bolovi prestaju u potpunosti, međutim žena se opusti i dobiva endorfin, hormon sreće, i sam po sebi analgetik, i prije rodi. Zato žene rađaju čak dva sata prije, jer se opuste, nisu toliko zgrčene”, objašnjava.

“Rajski plin” tako smanjuje korištenje lijekova, ali i broj epiziotomija i carskih rezova.

“Mislim da je trend i cilj da svaka rodilja rađa sa što manje boli i da joj taj trenutak rađanja ostane u najljepšem sjećanju i želimo da nam se ponovno vrate”, komentira Sanja Topličanec, pročelnica Službe za ginekologiju i voditeljica Odjela rodilišta i rađaonice.

Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima takav uređaj. Nabavu su inicirali djelatnici bolnice. To je, kaže dr. Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB Čakovec, nadstandard i dokaz da se zaista ulaže u ljude, "ne samo kadrovski potencijal bolnice, nego u osiguranike, građane koje liječe".

Rodilje u ovoj bolnici "rajski plin" koriste besplatno i same si ga doziraju. Nadzor anesteziologa nije potreban. Prema dosadašnjim iskustvima, čak 80 posto žena koje su rodile pomoću plina potvrđuju da bi to učinile ponovno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara